Els presos polítics i els exiliats marquen el matí de la Diada

Rate this post

Diada 2018: un matí marcat pels discursos polítics, la reivindicació de la “llibertat pels presos polítics i exiliats” i el reclam d’aquest dia com una “Diada per a tothom”. Barcelona ha despertat amb l’ofrena a Rafael Casanova, en què hi ha participat, com és habitual, el govern de la Generalitat, el govern municipal, representants parlamentaris i diversos partits polítics; alhora que associacions, organitzacions sindicals i fins i tot castellers, entre d’altres. Però l’ofrena no ha estat l’únic acte polític del matí: Ciutadans ha celebrat un acte propi de la “festa autonòmica”, segons bategen la Diada des del partit d’Albert Rivera

D’una banda, el record als presos i exiliats, els llaços grocs i el reclam de “Llibertat!” han omplert els carrers del centre, el perímetre en què es troba el monument de Rafael Casanova, a la Ronda Sant Pere amb el carrer Girona. Un discurs que, amb matisos, l’hem pogut sentir en les paraules de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; en el president del Parlament, Roger Torrent; en la portaveu del Govern, Elsa Artadi o amb el vicepresident del Govern, Pere Aragonès. Un matí que també ha portat algunes sorpreses: l’alcaldessa s’ha presentat davant els mitjans amb un llaç groc a la solapa de l’americana alhora que deia que “cal millorar la qualitat democràtica de tot l’Estat”. 

EL NACIONAL - Ofrena floral Rafael Casanova Colau - Sergi Alcazar

Foto: Sergi Alcàzar

L’ultradreta entra en escena

La zona acordonada pels Mossos d’Esquadra ha mantingut en tot moment els polítics i els grups que els tocava fer l’ofrena separats dels manifestants i espectadors, que es miraven l’escena des de darrere les baranes, mentre cridaven alguns càntics com “Llibertat” i diversos clams “antifeixistes”. Les baranes i els cossos policials, però, no han aconseguit impedir que un grup de quatre integrants del grup ultranacionalista espanyol Alianza Nacional -entre els quals el fundador, Pedro Pablo Peña- es saltessin les baranes i entressin a la zona acordonada cridant “A mí no me engañan, Cataluña es España”. Els Mossos els han interceptat i se’ls han endut fora de la zona de l’ofrena. 

Deixant de banda aquest incident, només ha cridat l’atenció els xiulets que els manifestants han dedicat al partit d’ultradreta Plataforma per Catalunya (PxC), que ha volgut fer també la seva ofrena floral a Rafael Casanova. Els xiulets, acompanyats de crits de “Fora, fora!” han seguit el partit fins que han sortit d’escena. 

Cs es fa la seva pròpia Diada i punxa

Ciutadans no ha volgut perdre el ressò mediàtic de la Diada i ha preparat el seu propi acte independent per aquest matí. Albert Rivera ha atacat el govern de la Generalitat i als moviments independentistes i, sobretot, a Pedro Sánchez, a qui ha acusat de cedir davant els “separatistes”. I ha promès que quan governi Inés Arrimadas, a Catalunya hi haurà consens, i tots els catalans podran celebrar junts “el dia autonòmic”.

Però el rebateig de Rivera no ha acabat de convèncer els seus seguidors, tot i que s’havia anunciat fa tres dies per Twitter, i ha acabat resultant en un acte en què ha cridat l’atenció pel poc públic que hi havia a la Plaça del Rei. Una gran alfombra en forma de cor i les banderes catalana, espanyola i europea, ocupaven gran part de les escales de la plaça, però el públic ha estat molt escàs: tot just una cinquantena de persones. 

ines arrimadas albert ribera 11 setembre (bona qualitat) - Carles Palacio

Foto: Carles Palacio

 

Un concert pels fills dels presos

No tot el matí han estat actes tradicionals o parlaments, sinó que també hi ha hagut gresca. Es tracta de l’actuació que s’ha fet al Passeig Lluís Companys dins la Festa per la Llibertat organitzada per Òmnium Cultural. Tot i que només començar el concert els artistes han deixat clar que “no fem cançons de protesta”, sí que s’ha dedicat l’acte als fills i filles dels que “estan mancats de llibertat“. Un acte que ha mogut milers de persones, en general famílies amb nens que han decidit passar el dia pels carrers de Barcelona, i s’han apuntat a aquest concert pensat pels infants. 

Damaris Gelabert Diada 2018 / G.R

Anar a la font
Carlota Serra

Powered by WPeMatico

Translate »