Els pares de dos menors detinguts: “No sé on és el meu fill ni on el porten”

La nit de dissabte la policia va detenir 38 persones, 35 de les quals a Barcelona, durant els incidents posteriors a la manifestació contra la detenció i empresonament de Pablo Hasél. Va ser una nit diferent de les altres. Els aldarulls es van concentrar al passeig de Gràcia, on es van trencar vidres i fer pintades en moltes de les botigues. Va ser la nit on els saquejos van ser més importants.

Es van assaltar establiments com Nike, Tous o Versace. Van deixar les botiges pràcticament buides. En alguns casos fins i tot es van endur maniquins dels aparadors. La policia va fer detencions aleatòries després dels fets, amb la càrrega i els aldarulls encara en marxa, concentrats al barri de Gràcia, on hi va haver els enfrontaments més greus.

Entre els detinguts hi ha dos menors de 14 anys que finalment la Fiscalia ha deixat en llibertat i amb la detenció sense efecte.

Són dos joves que anaven amb un tercer amic i que, com molts dissabtes, havien sortit amb els patinets. En declaracions a ElNacional.cat, els seus pares asseguren que van fer la ruta de sempre i que es van trobar amb la dispersió de la manifestació sense buscar-ho. “Es van trobar gent que sortia amb coses de les botigues i ells van començar a recollir el que els queia”, explica la mare d’un d’ells.

Quan van arribar a l’altura de Versace, es van trobar una família que els va oferir 50€ per entrar a agafar un anell i un cinturó que encara quedaven en un dels taulells. “Van entrar i hi havia policies amagats darrere dels mostradors”, expliquen. Els mossos van sortir cridant “policia, policia” i els nanos es van espantar i van arrencar a córrer. 

Versace saquejat protestes Hasél - Gemma Liñán

“El meu fill va esquivar dos policies, però el tercer li va fer un placatge i després els altres dos se li van tirar al damunt. El meu fill fa 1,60 metres i pesa 50 quilos. El van immobilitzar i emmanillar”, explica la mare, que detalla que per detenir-lo li van donar un cop fort al braç i li van posar les manilles a l’esquena. “No sentia res”, diu que li ha explicat el seu fill relatant el moment de la detenció.

A l’altre noi que anava amb ell el van emmanillar amb una brida mentre cridava “em feu mal”. Al tercer amic no el van detenir i va poder avisar els pares.

“No sé on és el meu fill, ni on l’han portat”

A partir d’aquí comença el periple de les famílies per localitzar els seus fills. La detenció va ser pels volts de les 21 hores, però no és fins a les 2 h de la matinada que poden parlar amb ells. Van estar 4 hores tancats a la furgoneta policial, i de camí a la Fiscalia de Menors, a la Ciutat de la Justícia, van parar en un centre mèdic per revisar un dels joves que s’havia fet mal als genolls durant la detenció.

Versace saquejat protestes Hasél - Gemma Liñán

“No sé on és el meu fill ni on l’han portat”, ens explica una de les mares mentre recorda com van ser els primers moments després de conèixer la detenció a partir de la trucada d’un amic del seu fill. La mare va activar el localitzador del mòbil del seu fill i va anar seguint tots els moviments que feia el furgó policial. Primer van detectar una parada entre els carrers Pau Claris i Mallorca. Després hi ha una segona parada a l’avinguda Paral·lel amb el carrer Manso, on hi ha el centre mèdic. Els nois expliquen que en el centre mèdic van fer despullar un dels detinguts perquè li poguessin examinar els genolls. “Era un lloc molt gran i feia fred”, expliquen. Els agents li van donar una manta perquè es tapés. 

Finalment, el furgó acaba el trajecte a la Fiscalia de Menors de la Ciutat de la Justícia. Eren ja les 00 h. Un cop a la Fiscalia, els permeten una trucada a la família. Són les 2 h de la matinada. Un cop localitzats, però, i amb la presència d’un advocat, els diuen que els seus fills s’han de quedar tota la nit a la Fiscalia. “Estaven saturats”, explica la mare que els van dir. Acabaven d’entrar 13 menors i van preferir prendre declaració l’endemà al matí.

Les famílies truquen a les 6 h del matí a la Fiscalia de Menors. A aquella hora començaven a avisar els advocats del torn d’ofici per assistir els detinguts. Finalment, no els van fer declarar i els van deixar en llibertat i sense càrrecs. Els van alertar que no es posessin en problemes perquè probablement els estarien vigilant.

“No sé si són maneres”, diu una de les mares dels nois. “No estaven atracant ningú”, afegeix. Ara es plantegen fer una consulta als advocats d’Irídia per saber si la detenció es va fer bé i si cal que engeguin algun tràmit per depurar responsabilitats. Les famílies lamenten com va anar tot, el silenci des que els detenen a les 21 h fins que reben la primera trucada a les 2 h i la incertesa d’on podien ser els seus fills i de si havien fet alguna cosa o no.

Dels 24 menors detinguts aquests dies en les protestes, 10 han quedat en llibertat i amb la detenció sense efecte un cop han passat per la Fiscalia de Menors.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: