Els mites que has de desterrar sobre els greixos en l’alimentació

En els últims anys han canviat molts paradigmes sobre l’alimentació i s’han superat molts mites. Per exemple, els relacionats amb els aliments rics en greixos, que han estat desterrats en comprovar que els greixos saludables poden ser molt beneficiosos per a la salut (com els de nous, els rovells d’ou i els lactis sencers), sempre que aquests siguin ingerits de manera equilibrada.

De fet, cada vegada són més els estudis en els quals s’assenyala la importància de restringir més el consum d’hidrats de carboni (sobretot els d’absorció ràpida) i augmentar el dels greixos saludables com l’omega 3 i 6. Aquests que s’assenyalen a continuació, són alguns dels mites que encara tenen molta acceptació en bona part de la població.

Menjar greixos engreixa

Menjar en grans quantitats qualsevol macronutrient, inclòs el greix, provoca un augment de pes. Però consumir aliments rics en greixos com a part d’una dieta sana i equilibrada no engreixa. Al contrari, consumir aliments rics en greixos pot ajudar a baixar quilos provocant una sensació de sacietat. De fet, nombrosos estudis han demostrat que menjar aliments amb alt contingut de greixos, inclosos ous sencers, alvocats, nous i productes lactis sencers, es poden ingerir en una dieta amb aquest objectiu.

Un exemple són les dietes cetogèniques, baixes en carbohidrats i altes en greixos, que promouen la pèrdua de pes. Però cal tenir clar que la qualitat importa. El consum d’aliments altament processats que són rics en greixos, com a menjar ràpid, productes de forn ensucrats i aliments fregits, pot augmentar el risc d’augment de pes.

AlvocatsEls alvocats tenen un alt contingut en greixos i, tanmateix, són molt saludables

Els aliments rics en colesterol no són saludables

Moltes persones assumeixen que els aliments rics en colesterol, inclosos els ous sencers, els mariscos, les vísceres i els lactis sencers, no són saludables. Tanmateix, no és així. Encara que és cert que alguns aliments rics en colesterol, com els gelats, els aliments fregits i la carn processada, s’han de limitar en qualsevol patró dietètic saludable, la majoria de les persones no necessiten evitar els aliments nutritius amb alt contingut de colesterol.

Per exemple, els rovells d’ou tenen un alt contingut de colesterol i tenen vitamines i minerals, com B12, turó i seleni. Un iogurt natural sencer amb alt contingut de colesterol conté proteïnes i calci.

Els greixos saturats causen malalties cardíaques

Si bé el tema encara es debat entre els professionals de la salut, investigacions recents no han demostrat un vincle constant entre la ingesta de greixos saturats i les malalties cardíaques. És cert que els greixos saturats augmenten els factors de risc coneguts de malalties cardíaques, com el colesterol LDL (dolent) i l’apolipoproteína B.

Tanmateix, la ingesta de greixos saturats tendeix a augmentar la quantitat de partícules de LDL grans i esponjoses, però disminueix la quantitat de partícules de LDL més petites i denses que estan relacionades amb la malaltia cardíaca. A més, s’ha demostrat que certs tipus de greixos saturats poden augmentar el colesterol HDL (bo), protector del cor.

S’han d’evitar els aliments rics en greixos i colesterol durant l’embaràs

A les dones embarassades sovint se’ls diu que han d’evitar els aliments rics en greixos i colesterol durant la gestació. Però el cert és que menjar greixos és essencial durant aquest període de la vida de la dona, ja que la necessitat de nutrients solubles en greix, inclosps la vitamina A i el turó, així com els greixos omega 3, augmenta durant l’embaràs.

A més, el cervell fetal, que està compost predominantment de greixos, necessita greixos de la dieta per desenvolupar-se adequadament. L’àcid docosahexaenoico (DHA), un tipus d’àcid gras concentrat en els peixos grassos, exerceix un paper fonamental en el desenvolupament del cervell i la visió del fetus, i els nivells baixos de DHA a la sang materna poden conduir a un desenvolupament neurològic deficient al fetus.

Noia embarassadaLes embarassades no han de deixar de prendre greixos perquè el fetus ho necessita durant la gestació

Menjar greixos augmenta el risc de diabetis

Molts patrons dietètics recomanats per al tractament de la diabetis tipus 2 i gestacional són baixos en greixos. Això es deu a la idea errònia del qual consumir greixos en la dieta pot augmentar el risc de diabetis. Encara que consumir certs aliments rics en greixos, com els greixos trans, productes precuinats i menjar ràpid, pot augmentar el risc de diabetis, la investigació ha demostrat que altres aliments rics en greixos poden oferir protecció contra el seu desenvolupament.

Per exemple, el peix gras, els lactis sencers, els alvocats, l’oli d’oliva i les nous són aliments rics en greixos que, segons s’ha demostrat, milloren els nivells d’insulina i sucre en sang i protegeixen potencialment contra el desenvolupament de la diabetis.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *