Els millors remeis per curar una cremada

La gravetat d’una cremada determina si una persona necessita buscar tractament d’emergència. No totes les cremades requereixen una visita a l’hospital i, moltes vegades, un mateix pot tractar-se-les a casa.

Encara que una cremada pot causar molt dolor, amb elements que tenim habitualment a la nostra llar podem alleujar-lo, reduir el dany provocat per la cremada i limitar el risc d’infeccions. Les cremades que podem curar d’aquesta manera són les de primer i segon grau, si són més greus, cal posar-se en mans d’un metge.

Per això, a continuació veurem quins remeis casolans són els més adequats i senzills per curar les cremades que no siguin de gaire gravetat.

Aplicar aigua freda a la cremada

Fer córrer aigua freda sobre una cremada de primer o segon grau durant 20 minuts permet refredar la pell, alleugerir la cremada i prevenir més lesions. Aquest remei té dos efectes beneficiosos: redueix el dolor i també evita que la cremada empitjori i faci malbé les capes més profundes de la pell.

Aigua fríaL’aplicació d’aigua freda a la cremada ha de ser el primer pas per tractar-la

Netejar la cremada

Després d’aplicar l’aigua freda a la cremada, convé netejar-la a fons. L’ideal és utilitzar un sabó antibacterià suau i evitar fregar. Netejar amb suavitat ajuda a prevenir possibles infeccions.

Embenatges

No sempre és necessari embenar una cremada, especialment si les butllofes que hagin pogut sorgir no s’han obert. Però si existeixen rascades o si alguna butllofa està supurant, un embenatge ofereix protecció contra els patògens.

Si s’utilitza un embenatge, és important aplicar-lo sense estrènyer i evitar aplicar aquells que són enganxosos directament a la cremada.

Cremes antibiòtiques

Davant d’una cremada oberta es recomana l’ús de cremes antibiòtiques. Aquestes poden ajudar a prevenir infeccions a la ferida i ajuden que la cremada es curi més de pressa. Després d’aplicar una crema antibiòtica cal cobrir les butllofes per protegir la ferida d’una infecció.

Analgèsics

Les cremades solen provocar molt dolor fins que cicatritzen. Per combatre’l, convé prendre analgèsics i així reduir el dolor i la inflor. L’ibuprofèn és una opció segura i eficaç com a analgèsic. És un medicament antiinflamatori no esteroidal que també pot disminuir la inflor.

No al sol

Mantenir la cremada a l’ombra quan s’està a l’aire lliure pot ajudar a reduir tant el dolor com el risc d’agreujar la cremada. Si no és possible evitar el sol, convé utilitzar roba folgada que cobreixi la ferida.

Àloe vera

L’àloe vera és un ingredient comú a moltes cremes i protectors solar. La seva forma de gel és un remei tòpic per tractar cremades i promoure la cicatrització de ferides. La planta d’àloe és un antiinflamatori natural que afavoreix la bona circulació. També té propietats antibacterianes que aturen el creixement de bacteris.

Mel

Aplicar mel a un embenat i després col·locar-lo sobre la cremada pot ajudar a esterilitzar l’àrea i prevenir infeccions. També pot alleujar la pell cremada i part del dolor.

MelLa mel protegeix i alleuja les cremades

Un film de plàstic

Col·locar una capa de film estèril de plàstic és una alternativa adequada a embolicar una cremada amb un embenatge. El risc d’infecció després d’aplicar un embolcall de plàstic a una cremada és ínfim.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *