Els lletrats del Congrés estudien la suspensió dels presos polítics, que pot facilitar la investidura a Sánchez

La nova mesa del Congrés dels Diputats, que es formarà dimarts que ve, en el ple de constitució de les corts, tindrà sobre la taula de la seva primera reunió, que previsiblement serà el mateix dia o al dia següent, la primera patata calenta de la legislatura: com actuar amb els presos polítics. La suspensió dictada pel jutge instructor de la causa del Procés al Suprem, Pablo Llarena, que va afectar els diputats del Parlament va obrir una via de suspensió inèdita, amb la possibilitat explicitada pel mateix magistrat de delegació de vot. Fonts parlamentàries apunten que el reglament del Congrés no preveu aquesta possibilitat, però tampoc ho feia el del Parlament i va ser el mateix Llarena qui va obrir el camí. Tot plegat podria modificar les majories del Congrés, i aplanar el camí de la investidura de Sánchez.  

Per això, els lletrats de la cambra baixa espanyola ja estudien els camins a recórrer si finalment arriba la suspensió dels presos. Amb diverses particularitats. D’una banda, els diputats no estaran inhabilitats fins que no hi hagi sentència, motiu pel qual no se’ls pot, en principi, desposseir de la seva acta. De l’altra, no està clar qui hauria de procedir a la suspensió, si la mateixa mesa del Congrés, de ‘motu proprio’, o caldria esperar que la sala segona del Suprem enviés un requeriment de suspensió (que en aquest cas podria o no incloure una indicació de com procedir a la suspensió, com va fer Llarena, o no, donat que, a més, serien jutges diferents els que redactar i en aquesta interlocutòria). 

Les fonts parlamentàries consultades avisen que el reglament del Congrés no preveu la delegació de vot, i sí que hi ha precedents de modificacions de majories per suspensions o inhabilitacions, que són, justament, les que estan estudiant ara els lletrats de la cambra, i que posaran sobre la taula de la nova mesa. 

En un moment de màxima tensió i allunyament entre els independentistes i el PSOE, a compte de la negativa a designar senador Miquel Iceta, aquesta qüestió podria oferir a Sánchez una via alternativa per ser investit. Si finalment els vots dels quatre presos polítics no queden rellevats, la majoria absoluta de la cambra baixaria a 174, i el PSOE en tindria prou amb els vots de Podem, el PNB, Compromís, el PRC (càntabres), i l’abstenció de coalició canària a la investidura), encara que els diputats no empresonats d’ERC i JxCat hi votessin en contr. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: