Els exèrcits hispànics de Felip IV cremen set pobles al Rosselló

Rate this post

Tal dia com avui de l’any 1640, fa 378 anys, en el context de la Guerra dels Segadors (1640-1652)  la Generalitat consignava la recepció d’una carta tramesa pel diputat militar Francesc de Tamarit, datada a Figueres el dia anterior, que informava que els exèrcits hispànics del rei Felip IV comandats pel general Juan de Garay y Otáñez havien cremat els pobles de Trullàs, Anils, Pontalla, Cabanyes de Corbera, Mas d’en Boldo, Sant Feliu d’Amunt i Cornellà de la Ribera, situats a la plana del Rosselló. Prèviament n’havien saquejat totes les cases (robant aliments i diners) i havien agredit, mutilat o assassinat totes les persones que se’ls havien resistit. Segons la missiva de Tamarit, a Cornellà de la Ribera fins i tot havien arrasat l’altar de l’església.

Les tropes de Garay, inicialment formades per uns 4.500 efectius, havien patit un humiliant derrota a Illa (Rosselló), el 29 de setembre anterior, a mans d’un petit destacament format per 300 soldats d’infanteria francesos i 300 sometents catalans. Els supervivents i els que no havien desertat deambulaven en grup per les planes del Rosselló i de l’Empordà, aïllats i incapaços de trobar un corredor que els reunís amb el gruix de l’exèrcit hispànic, comandat pel marquès de Los Vélez i emplaçat a Tortosa (Baix Ebre) d’ençà que havia ocupat la ciutat el juny anterior. Fustigats per la infanteria francesa del baró d’Espenan i pels sometents locals de la regió, es nodrien del bandidatge i sembraven el país de desolació i de mort.

Només dos dies després, la Generalitat consignaria la recepció d’una altra carta, en aquell cas del marquès de Los Vélez, datada a Alcanyís (Aragó) el 30 d’octubre que, paradoxalment, deia: “Su Magestad Dios le guarde me ha onrado con los cargos de virrey y capitan general de este Principado boy de conseguir, con el favor de Nuestro Señor, la quietud y paz dessa provincia y su mayor benefício, y verla restituida a la gracia de su magestad, procurando cumplir en la disposición con las obligaciones que tengo a su real servicio y las que reconozco dese Principado por la sangre que dél tengo”. En el decurs de les setmanes següents, Los Vélez, com a virrei i capità general, faria al Camp de Tarragona el mateix que havia fet Garay al Rosselló.

Imatge: Mapa francès de Catalunya (1660) / Biblioteca Nacional de França

Anar a la font
Marc Pons

Powered by WPeMatico

Translate »