Els EUA i Mèxic arriben a un acord i Trump retira l’amenaça d’imposar aranzels

No hi haurà aranzels a les importacions mexicanes. Donald Trump ha apagat aquesta matinada el seu propi incendi una setmana després de calar foc a la relació entre els Estats Units i Mèxic. El mateix president ha anunciat a través de Twitter que els dos països han arribat a un acord, de manera que Trump suspèn “indefinidament” l’amenaça d’aplicar tarifes als productes importats de Mèxic. La mesura havia d’entrar en vigor dilluns que ve i suposava un gravamen inicial del 5% als productes procedents del país veí, cosa que podria haver causat importants danys a l’economia dels dos països.

Passades les nou del vespre (tres de la matinada a Catalunya), el secretari de Relacions Exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, llegia el comunicat conjunt d’un acord que ha qualificat d’”equilibrat”. Hi diu que Mèxic es compromet a “donar passos sense precedents per frenar la migració irregular”. Entre les mesures pactades figura el desplegament de la Guàrdia Nacional mexicana, “donant prioritat” a la frontera amb Guatemala. Un desplegament que Mèxic havia fet públic ja dijous passat i que, segons Ebrard, “començarà el dilluns”. A més, el Govern mexicà es compromet a “prendre mesures decisives per desmantellar les organitzacions de tràfic de persones”.

L’acord no recull, però, un dels objectius que s’havia proposat els Estats Units: convertir Mèxic en “tercer país segur”. Ebrard va explicar a la premsa que va ser una idea que els nord-americans van posar sobre la taula en la primera de les reunions d’aquesta setmana i que ells van rebutjar. En cas d’haver-se pactat, els Estats Units haguessin retornat a territori mexicà als immigrants sol·licitants d’asil, sota l’argument que Mèxic ofereix les mateixes garanties de protecció que el seu país.

Marcelo Ebrard va oficialitzar que Mèxic acceptarà donar aixopluc “per raons humanitàries” a aquelles persones que sol·licitin asil als Estats Units mentre esperen que es resolgui el cas. Els oferiran “treballs, salut i educació” durant el temps que tardin a rebre una resposta. Una mesura que els nord-americans havien implementat ja de manera unilateral i que fins al moment ha afectat a 8.000 persones.

Els Estats Units es comprometen per la seva part a “promoure el desenvolupament i el creixement econòmic” del sud de Mèxic i accepten donar suport a un pla de desenvolupament promogut pel Govern de López Obrador, al costat dels governs del Salvador, Hondures i Guatemala, per fomentar el desenvolupament d’aquests països, d’on surten la majoria d’emigrants cap a territori nord-americà. Un pla per al qual els Estats Units havien compromès 5.800 milions al desembre de l’any passat, fins que Trump va decidir tallar el finançament destinat a aquests països. L’objectiu és que “els ciutadans de la regió puguin construir millors vides” a casa seva.

Els Estats Units i Mèxic van acordar que “en el cas que les mesures adoptades no donin els resultats esperats, prendran altres accions” en el termini dels propers tres mesos.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: