Els EUA i l’Iran duen a terme un històric intercanvi de presoners

Els Estats Units i l’Iran van fer ahir un intercanvi de presoners històric entre dos països que fa quatre dècades que no mantenen relacions diplomàtiques. Els presoners alliberats són el científic iranià Massud Soleimani, acusat l’any passat als Estats Units d’haver intentat exportar material biològic a l’Iran, i l’investigador nord-americà Xiyue Wang, detingut al país persa el 2016 i condemnat per espionatge.

Qui primer va anunciar la notícia va ser el ministre d’Afers Estrangers iranià, Mohammad Javad Zarif, que l’abril passat ja va revelar que havia proposat a Washington dur a terme un intercanvi de presoners. “M’alegra que el professor Massud Soleimani i el senyor Xiyue Wang es puguin reunir aviat amb la seva família”, va escriure ahir a Twitter, on també va publicar un parell de fotografies d’ell mateix amb el científic iranià. Poc després el president dels Estats Units, Donald Trump, es va congratular en un comunicat de l’alliberament de Wang. La dona de l’investigador nord-americà també va expressar l’alegria perquè la família “tornarà a estar completa”.

Per fer realitat l’intercanvi de presoners, Suïssa ha actuat de mediadora. L’ambaixada de Suïssa a Teheran representa els interessos dels Estats Units a l’Iran perquè els dos països no mantenen relacions diplomàtiques des de l’abril del 1980, quan Washington va decidir tallar-hi vincles arran de l’assalt de la seva ambaixada a la capital iraniana i la captura de 52 dels seus diplomàtics com a ostatges durant 444 dies.

L’intercanvi de presoners s’ha produït malgrat la gran tensió que hi ha actualment entre Teheran i Washington a causa de les sancions imposades pels EUA sobre l’Iran arran de la seva retirada unilateral del pacte nuclear signat el 2015.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: