Els comuns es presenten com el vot útil de l’esquerra davant l’amenaça d’un pacte PSOE-PP

En l’esprint final de la campanya més curta de la història, els comuns s’erigeixen com el vot útil de l’esquerra. “El PSOE és el vot útil del 155, la banca, la monarquia i la CEOE”, ha afirmat el candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, en l’acte final de campanya que els comuns han celebrat a Blanes. Asens ha assegurat que els socialistes no són els garants dels “drets socials” ni tampoc del diàleg amb Catalunya. “Som el vot útil del socialisme que no renuncia a principis i valors és el nostre”, ha defensat Asens, que s’ha erigit com el defensor dels valors que van transmetre figures dels socialisme català com l’expresident Pasqual Maragall i l’exministre Ernest Lluch, però també de l’històric socialista Rafael Campalans. “Som l’opció que aixeca les banderes de la fraternitat, la plurinacionalitat i el federalisme que històricament havia defensat el PSC i que ara ha abandonat”, ha afegit.

Els comuns creuen que una bossa de vots els poden esgarrapar de les files del PSC, però no renuncien a fer-ho de les forces independentistes. Així, Asens ha tornat a carregar contra ERC i contra el seu candidat al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, a qui ha acusat de ser una “ruleta russa, que no saps mai quan es dispararà”. Per això, s’ha tornat a presentar com la garantia del “republicanisme efectiu i no la gesticulació i de les promeses incomplertes”. Per primera en campanya, Asens ha apuntat també a la CUP, on els comuns també temen perdre vots. “Són irresponsables els que diuen que cal anar a bloquejar a Madrid i només aniran al debat d’investidura i pressupostos”, ha criticat i ha acusat els anticapitalistes de buscar només el “bloqueig” a l’Estat davant la proposta de “desbloqueig” que defensen els comuns.

El número 5 d’En Comú Podem per Barcelona, Joan Mena, ha reclamat el vot per En Comú Podem perquè ha assegurat que és el garant dels drets socials davant “el PSOE de les renúncies i l’ERC de l’oportunisme”. Així, ha presentat els republicans com els que canvien d’opinió una dia darrere l’altre: “Li demanem a ERC que es defineixi, que ens diguin que volen ser de grans”. Al PSOE, Mena ha demanat que “no acordi cap govern amb el PP” i ha avisat que si els socialistes acaben acceptant una gran coalició, això comportarà “blanquejar la ultradreta”: “És blanquejar la ultradreta si el PSOE és capaç de pactar amb la dreta, una dreta que és capaç de pactar amb la ultradreta”.

Rosa Lluch carrega contra l’independentisme

Per la seva banda, la candidata d’En Comú Podem al Senat, Rosa Lluch, ha carregat contra el projecte independentisme i s’ha tornat a presentar com una persona “socialista i catalanista”. “L’endemà de la independència què vindrà? Quin model de país vindrà?”, ha preguntat Lluch. Per la candidata al Senat, els partits independentistes no han explicat què passaria després de la independència. “A banda de la República, què ens ofereixen? Un model d’Estat com el de JxCat, com ERC?”, ha tornat a preguntar. Rosa Lluch ha assegurat que ella no ha canviat “d’idees, sinó que només les sigles del partit” que vota. Per tot plegat, Lluch ha assegurat que vol entrar al Senat perquè “s’hi parli català” i per votar “que no al 155”.

Per la seva banda, la número 2 per Barcelona, Aina Vidal, ha contestat a les paraules de Cayetana Álvarez de Toledo (PP) i Rocío Monasterio (Vox) sobre la violència de gènere. “No volem més codi penal. Quan arribem al codi penal, ja estem mortes. Ens volem vives”, ha afirmat. “No em serveix de res que es tiri anys de presó, vull que no m’assassinin”, ha afegit.

L’escó de Girona

Els comuns han triat Blanes per tancar la seva campanya, on governen juntament amb ERC, i on volen recuperar l’escó per Girona que van perdre el 28-A. La candidata per aquesta província, Laura López, ha demanat el vot d’En Comú Podem per sortir “del bloqueig de Catalunya que ha provocat les promeses incomplertes i un Govern de la Generalitat que no fa res de bo”. Per la seva banda, Marcelo Expósito, número 7 a la candidatura d’En Comú Podem, en un to combatiu, ha acusat el PSOE d’intentar “guanyar poder a l’esquerra per poder-lo vendre a la dreta”. Per la seva banda, Maria Freixanet, número 6 a la candidatura dels comuns per Barcelona, ha assegurat que els comuns van a “transformar l’Estat”. “Ens hi va la vida de la nostra gent”, ha afirmat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: