Els catalans, desconnectats de la monarquia

El Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat acaba de fer públic un baròmetre on es puntuen les diferents institucions que tenen, en més o menys grau, una incidència sobre la societat catalana. En total, són 20 les institucions sobre les quals es pregunta als enquestats i agafa un ventall prou ampli que va des de les Universitats a la Unió Europea passant per l'Exèrcit o l'Església Catòlica. Doncs bé, d'aquest ampli llistat, la monarquia, amb un 2,44, és la pitjor de totes les institucions per als catalans.

L'acompanyen en aquest vagó de cua la banca i l'Església Catòlica. Que la monarquia espanyola no aixeca cap és una obvietat, la pregunta és si té marge per revertir aquesta situació i gaudir de la posició que tenen altres monarquies europees. No sembla, ni molt menys, que això es pugui produir, ja que el desacord entre la societat catalana i la família reial és molt alt i es fa directament responsable Felip VI de l'escalada repressiva contra l'independentisme. Un clar exemple d'això és el marc en què s'han produït les seves últimes visites a Catalunya: enmig d'un excepcional desplegament policial per contenir les fortes protestes ciutadanes.

Que lluny que són, per exemple, la valoració de la institució monàrquica a Noruega, 9,3; Regne Unit, 7,6, o Països Baixos, 7,3. És important el cas de la Reina d'Anglaterra, que malgrat el referèndum d'independència celebrat a Escòcia el 2014, va superar l'escull amb una aparent distància que no va incomodar els independentistes. Aquí ha succeït tot el contrari i la institució monàrquica ha utilitzat el conflicte amb Catalunya per consolidar-se, un fet que és dubtós que s'hagi produït a Espanya, però que ha deixat una empremta de desacord irreversible a Catalunya.

La puntuació del 2,44 no deixa cap dubte per més que en això, com en tantes altres coses, sigui més còmode amagar el cap sota l'ala que voler afrontar el problema.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: