Els catalans de Puerto Rico passen a administració nord-americana

Rate this post

Tal dia com avui de l’any 1898, fa 120 anys, l’exèrcit nord-americà comandat pel general Nelson Appelton Miles entrava a San Juan, capital de la ―fins llavors― colònia hispànica de Puerto Rico, i prenia possessió de l’illa en nom dels Estats Units d’Amèrica. Un dels primers acords que va signar el general Miles, com a nova autoritat a l’illa, amb el governador hispànic que cessava, el general Manuel Macías Casado, seria la repatriació de les tropes espanyoles. Aquell contingent militar trigaria, encara, setmanes a ser evacuat, en bona part a causa del caos que imperava en l’exèrcit espanyol, fins i tot molt abans de la derrota militar a Cuba.

Tot seguit a la presa de possessió, el general Miles va signar una declaració d’intencions proclamant que la nova administració nord-americana garantiria la seguretat de les persones i dels patrimonis dels comerciants i propietaris agraris d’origen europeu que volguessin continuar vivint i treballant a l’illa. Advertint-los que, com la resta d’habitants de l’illa, quedaven sota jurisdicció del nou estatus de Puerto Rico. L’illa de Puerto Rico seria convertida en territori controlat per l’administració nord-americana durant quasi mig segle. Una mena de colònia fins que, entre 1949 i 1952, es va negociar una retirada parcial nord-americana que conduiria Puerto Rico a convertir-se en un estat lliure associat.

Els catalans de Puerto Rico passen a administració nord americana. Mapa nord americà de Puerto Rico (1921). Font Collier's New Encyclopedia

Mapa nord-americà de Puerto Rico (1921) / Font: Collier’s New Encyclopedia

Quan els nord-americans es van posicionar a l’illa (1898) la immensa majoria dels catalans ―especialment presents a les províncies occidentals de Mayagüez i Agüadillo, i a la meridional de Ponce― es van quedar i van acceptar de bon grat el nou estatus. Els nord-americans van complir la seva promesa, però mai van deixar de vigilar un col·lectiu que havia donat dues figures cabdals al moviment independentista: Joan Rius i Josep Francesc Basora. En el futur, la colònia catalana de Puerto Rico donaria un governador nord-americà: Henry Colom; i quatre governadors de l’Estat Lliure: Roberto Sánchez-Vilella, Carlos Romero-Barceló, Pedro Rosselló i Ricardo Rosselló.  

Anar a la font
Marc Pons

Powered by WPeMatico

Translate »