Els Capgrossos promouen un debat sobre la validesa dels castells carregats

El món casteller té moltes visions diferents segons la zona, el tipus de colla o fins i tot amb opinions diverses entre les mateixes formacions. Darrerament s’ha creat un corrent entre algunes colles, o personalitats reconegudes d’aquestes, en la qual es valora l’opció de deixar de donar validesa als castells carregats. Les normes del Concurs de Castells, amb diverses modificacions en els darrers anys, també ha contribuït a generar debat sobre el tema. Aquest dissabte els Capgrossos de Mataró, a les 18 h a la seva seu social, realitzaran una tertúlia-debat en el qual es posaran aquestes qüestions sobre la taula i podran tenir un primer input sobre quin és el respirar general de la colla.

La idea principal d’aquesta trobada és, tal com explica un dels seus impulsors i excap de colla dels mataronins, Cugat Comas, “fer palès que el valor dels castells el donem nosaltres mateixos”. Aquest fet és a partir del qual es podria plantejar si un castell carregat és vàlid o no. Comas admet que a la colla encara no s’ha plantejat el debat sobre aquesta qüestió ni que tampoc tenen clara quina ha de ser la fórmula escollida.

Entre les diverses preguntes que s’han plantejat per a l’exposició dels arguments s’hi troben: Els Capgrossos decidim la validesa dels castells que fem? Hem de donar valor als castells carregats? Un castell que cau és un èxit? Si ho volguéssim canviar, ho podríem fer? Hi estaríem d’acord? Quines repercussions tindria? De la mateixa manera, Comas també apunta que els darrers castells carregats per la colla tampoc han estat gaire celebrats.

El debat que es plantejarà aquest dissabte entre els Capgrossos ha estat impulsat per un grup que actualment no està ni a la junta ni a la tècnica. Aquest fet reforça la idea dels propis castellers mataronins que el debat ha de ser independent de la dinàmica concreta de la colla en aquell moment. Comas també creu que seria bo que altres colles tinguessin aquest debat, tot i que també s’han de tenir en compte les idiosincràsies de cada una.

El Concurs revifa el debat.

Les darreres modificacions del Concurs, en les quals s’ha eliminat la norma que només es tindria en compte un castell carregat, ha fet revifar debat. Els Capgrossos, a més, han sigut una de les colles que ha liderat l’opció de mantenir la norma del 2016. Comas, alhora, creu que “pot arribar a ser bo que la validesa dels castells carregats s’exclogui del que es viu al Concurs”, ja que considera que aquesta viu unes dinàmiques i normes que s’allunyen del que es viu a plaça. Alhora també troba que pot ser una oportunitat perquè diverses colles debatin sobre el tema.

De la mateixa manera, cal recordar que al segle XIX només es comptaven com a vàlids els castells descarregats i que no va ser fins a l’època de decadència dels castells al segle XX quan van començar a tenir un valor els castells carregats.

El que és evident és que, a poc a poc, s’està generant un grup de colles que estan posant en qüestió les normes no escrites del món casteller. Així mateix, Comas opina que “si hi ha colles que veuen clar que han de deixar de valorar els castells carregats, no els ha de fer por de tirar-ho endavant”. D’aquesta forma creu que seria bo repetir un castell carregat i que, si el Concurs es planteja tornar a la norma del 2016, la realitat de les colles i les places hagi canviat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: