Els barcelonins preferien el pacte Colau-Maragall

Les bases de Barcelona en Comú van avalar la via escollida per la direcció del partit per revalidar l’alcaldia, però el conjunt de la ciutadania de Barcelona discrepa de l’opció escollida. Segons recull el baròmetre municipal, el 20,3% dels enquestats preferia que el govern de la ciutat l’integressin comuns i republicans: l’opció descartada pels d’Ada Colau, que van prioritzar el pacte amb el PSC i  comptar amb els vots de l’ex primer ministre francès Manuel Valls per superar la investidura. Aquesta fórmula és la preferida per al 10,5% dels barcelonins, mentre que el 7,9% es decantava per un govern d’ERC en solitari. El treball de camp per fer aquesta enquesta, feta amb 799 entrevistes, es va engegar el dia després de les eleccions municipals del 26 de maig. “Una gran majoria de barcelonins volien Barcelona en  Comú al govern tot i que no va ser la força més votada”, ha remarcat en nom dels comuns,l’ara tinent d’alcalde Jordi Martí en la presentació de  les dades. Martí ha assegurat que les respostes confirmen l’estratègia de Barcelona en Comú de mantenir la “porta oberta” a ERC i d’intentar el tripartit i de situar en els republicans el soci preferent.

“És on hi ha més sintonia i els barcelonins ho perceben”, ha defensat Martí. La del tripartit és, però, la setena opció del rànquing. La preferida per al 4,7% dels enquestats, per darrera de fórmules com l’entesa entre comuns, republicans i Junts per Catalunya. Segons el govern municipal això s’explica perquè “tothom va tirar palades a sobre de la proposta del tripartit i els ciutadans van fer una lectura possibilista”

Colau serà alcaldessa amb el PSC i vots de Valls

Colau serà alcaldessa amb el PSC i vots de Valls

ERC va fer la millor campanya, segons els enquestats: el 9% creuen que va ser molt bona, mentre que la segona millor puntuació l’obté Barcelona en Comú (el 5,5% creuen que van fer una molt bona campanya).  Ha crescut l’interès que ha generat la campanya: un 20,7% la va seguir amb molt d’interès, mentre que només un 15% ho va fer amb la campanya de les europees. I, pel que fa als líders, el més ben puntuat és Joaquim Forn, de Junts per Catalunya, que obté un 5,5. “La seva situació injusta genera com no podia ser d’altra manera una gran empatia entre la ciutadania”, ha apuntat en nom del govern municipal, l’ara tinent d’alcalde Jordi Martí,que ha reivindicat la seva llibertat.

Colau revalida l’alcaldia en el ple més trist

També aproven Ernest Maragall (5,4), d’ERC, Ada Colau (5,2), de Barcelona en Comú; i Jaume Collboni (5,1), del PSC. Suspenen, en canvi, Manuel Valls (3,2), de Barcelona pel Canvi; i Josep Bou (3,1), del PP.  Pel que fa a nivell de coneixement, qui encapçala el rànquing és l’ara alcaldessa. Només un 2,2% no sap qui és. Més del 90% reconeix Maragall i el més desconegut és Bou. Un 50,3% dels enquestats van quedar satisfets amb els resultats electorals. 

Inseguretat i habitatge

El baròmetre també recull les principals preocupacions dels ciutadans. La inseguretat es dispara  com a principal problema i ja ho és per al 27,4% dels enquestats. El baròmetre semestral de finals del 2018 ja va situar la inseguretat a dalt de tot del rànquing, però amb menor força: el 21%. En nom del govern municipal,  Jordi Martí ho ha atribuït, sobretot, a l’increment dels furts. “No estem en una ciutat insegura, però tenim aspectes en els que cal treballar”, ha defensat i ha insistit que treballen en  la denuncia de manca d’efectius policials a la ciutat i que 168 nous mossos han de començar a treballar a Barcelona en els pròxims dies. “No estem en la situació idònia però hem començat a revertir la tendència a reduir els cossos policials”, ha dit. Martí també ha recordat que van exigir un nou jutjat per a delictes lleus, que funciona des del febrer i que creu que “ajudarà” a millorar la  situació. I ha lamentat que es retirés la reincidència com a agreujant dels delictes lleus. 

La inseguretat es dispara com el problema més greu de la ciutat segons els barcelonins

La inseguretat es dispara com el problema més greu de la ciutat segons els barcelonins

El segons problema més destacat és el d’accés a l’habitatge, que ho és per al 14% -fa sis mesos ho era per al 12%- i el tercer, l’encaix de Catalunya dins d’Espanya, que és la principal preocupació per al 8,9% i puja un punt i mig en relació al desembre. El turisme, que havia escalat fins  al primer lloc el 2017, ara ocupa el quart lloc.

El 54,2% dels enquestats creuen que la situació ha empitjorat a Barcelona durant l’últim any, un percentatge menor al de Catalunya (58%) i Espanya (58,5%).  Prop del 60%, però, estan convençuts que el futur serà millor a la ciutat. Pel  que fa a l’estat de l’economia, un 53,5% creu que és bo o molt bo a Barcelona, però un 45,8% creu que ha empitjorat l’últim any. A a pròpia llar, un 31% creu que la cosa ha empitjorat i un 35,4% que ha millorat, cosa que no passava des d’abans de la crisi econòmica.  “La recuperació es comença a notar”, ha destacat Màrius Boada, d irector de l’Oficina Municipal de Dades.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: