Els advocats dels Jordis pessimistes per aconseguir la llibertat

Rate this post

Dues hores ha durat la vista que s’ha fet avui a l’Audiència Nacional per revisar la presó provisional de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, presidents d’ANC i d’Òmnium. L’endemà de l’ordre de presó de Carmen Lamela contra mig Govern de la Generalitat, un altre tribunal ha valorat si cal mantenir els jordis a la presó o no.

Estan a Soto del Real des del 16 de d’octubre, pel delicte de sedició, després de la manifestació massiva del 20 de setembre durant les detencions dels 14 càrrecs públics de la Generalitat. Els acusen d’incitar la massa a aixecar-se, quan en les imatges que formen ja part del sumari, es veu com van intentar dispersar la manifestació.

Els advocats han vingut sense gaire esperances de poder treure’ls de la presó, però han portat un nou argumentari basat en que no hi ha possibilitat de reiterar el delicte i que tomba els altres dos arguments de Carmen Lamela: El risc de fugida i la destrucció de proves.

Primer de tot, la jutgessa, va valorar aquests dos riscos sense que ho hagués demanat el Fiscal, un fet que no s’ajusta a dret a llei, ja que els jutges no poden imposar mai res que superi la petició del Ministeri Públic.

I sobre la reiteració, tant, Jordi Pina com Marina Roig, han defensat que el país viu ara una situació política diferent amb l’aplicació del 155 i la convocatòria d’eleccions. La carta de Pina, passa, a més, per la declaració de la república el 27 d’octubre. Una declaració amb unes mobilitzacions conjuntes que es va fer amb els Jordis a la presó, per tant sense la seva col·laboració.

L’altra clau de l’estratègia de la defensa és que el jutge d’instrucció número 13 es declara competent per investigació sedició, perquè en les ordres de detenció del 20 de setembre consta aquest delicte. Si l’Audiència determina que és ell l’únic tribunal competent per a investigar sedició, el cas cau de Barcelona, un cas que és el que va motivar les mobilitzacions i de retruc la denuncia per sedició i el posterior empresonament dels jordis.

Si s’acull a aquest argument, s’entraria en un conflicte de competències entre els dos tribunals que podrien motivar la sortida de presó. Però els advocats han sortit pessimistes i sense gaires expectatives d’haver de tornar en breu per recollir els seus clients a Soto del Real.

Ara la sala pot tribar fins a 10 dies a decidir si els deixa en llibertat o no.

Si decideix treure’ls de la presó, se sabrà en les properes hores. Sinó, va per llarg. Quants més dies passin, menys probabilitats hi ha que surtin.

Powered by WPeMatico

Translate »