El turisme podria “desaparèixer” amb el canvi climàtic

endesa cop25

El canvi climàtic pot fer "desaparèixer" l'activitat del turisme per l'efecte de l'empremta de carboni que genera aquest sector i que es tradueix en un 8% dels gasos emesos el 2017, ha alertat aquest dimarts l'ONU en la Cimera del Clima a Madrid, la COP25.

En presentar l'estudi Transport related CO2 emissions of the tourism sector-modelling results (Transport i emissions de CO2 al sector turístic-exemple de resultats), el secretari executiu adjunt de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP), Ovais Sarmad, ha afirmat que aquest percentatge de gasos emesos podria disminuir amb la feina "conjunt" de tots els implicats per "prendre mesures ambicioses".

Una altra de les finalitats que han de seguir els sectors públic i privat, així com els ciutadans, ha dit Sarmad, és el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2020-2030 de Nacions Unides.

imans unsplash

El turisme és una "locomotora econòmica", ja que va representar el 10% del PIB mundial el 2017 –va créixer gairebé un 50% més de pressa que l'economia mundial– i va crear milions de llocs de treball, un de cada cinc, conforme a la investigació.

L'estudi s'ha centrat especialment en l'efecte que té el transport del sector turístic en el medi ambient, les emissions del qual constitueixen el 5% del total mundial, ha explicat el director del Desenvolupament Sostenible de Turisme de l'Organització Mundial del Turisme (OMT), el doctor Dirk Glaesser.

Previsions per a 2030

Respecte a les previsions per a 2030, l'informe calcula que hi hagi 35.600 milions de visitants interns o "de dia" –persones que realitzen viatges curts– i el turisme augmenti fins a suposar l'11,5% del PIB mundial, el que es traduiria que el 21% de les emissions contaminants seria produït pel transport turístic.

El director executiu de l'OMT, Manuel Butler, ha demanat als països assistents a la cimera que, després de conèixer aquestes dades, "no portin discursos sobre el canvi climàtic, sinó solucions".

italia unsplash

Entre els assistents a la presentació hi havia la secretària d'Estat de Turisme d'Espanya, Isabel Oliver, que va destacar la importància que té la cura del medi ambient per a l'Estat, que té "interioritzats" els principis del turisme sostenible 2020-2030 amb ministeris relacionats entre si –perquè "afecta a tot el Govern"– o amb el lideratge en el programa One Planet Sustainable Tourism".

El turisme com a instrument

Així mateix, ha descrit que el turisme pot ser un instrument per assolir la igualtat, la inclusió social i la conservació del patrimoni, a més de la necessitat de cuidar el turisme marítim i costaner. "El futur no només està allò material que deixem al planeta, sinó el que heretaran les generacions futures", ha conclòs.

Una representant de les illes Seychelles ha exposat la necessitat d'ajuda que té el seu país per seguir endavant amb un turisme sostenible, ja que les mesures que pren el Govern "no són populars" perquè el turisme és el "principal motor" de la seva economia.

estats units unsplash

Entre les seves accions ha destacat la compra d'un nou avió Airbus que utilitza un 20 % menys de combustible i la reducció de 50 quilograms de residus plàstics i d'alumini en els viatges aeris, així com un estudi realitzat a les Seychelles que va mostrar que a prop del 80 % dels turistes estaria disposat a pagar un impost d'entre 10 i 40 dòlars per combatre el canvi climàtic.

Per la seva part, l'ambaixadora francesa per al Clima, Brigitte Collet, ha indicat que França és la primera destinació turística del món amb 90 milions de visitants el 2010, la qual cosa "no impedeix d'assolir els objectius de l'Acord de París". També ha assenyalat que els turistes estan "interessats" en "mesurar la seva pròpia empremta" en el medi ambient.

Quant a l'Argentina, les zones turístiques estan experimentant transformacions a causa del canvi climàtic, ha exposat el secretari de Canvi Climàtic i Desenvolupament Sostenible d'aquest país, Carlos Gentile, qui ha citat com a exemple l'augment del nivell del mar a la costa o la pèrdua de neu en les destinacions fredes.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: