El TSJC conclou que Aragonès no tenia competències

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha fet pública la sentència en la qual manté les eleccions de el 14 de febrer suspenent el decret que va dictar el Govern per ajornar-per motius sanitaris i qüestiona el seu redactat. Els jutges conclouen que el vicepresident de la Generalitat, que exercia les funcions de president després de la inhabilitació de Quim Torra, no tenia autoritat per a “suspendre o ajornar les eleccions”.

“El vicepresident en funcions de President, no està habilitat expressament per una norma legal per suspendre o ajornar les eleccions”, destaca el tribunal i afegeix que “només una situació imprevisible que determini la impossibilitat de celebrar les eleccions per raons de protecció de la salut pública podria autoritzar un ajornament, la qual es donava en el cas de les eleccions gallegues i basques suspeses al març de 2020, però no en el de Catalunya”.

El tribunal recorda en aquest sentit que “les limitacions derivades de l’estat d’alarma, recollides en la seva norma reguladora, que no impedeixen la celebració d’eleccions a l’estar permesa la mobilitat per a activitats no essencials”. “Des de la perspectiva de proporcionalitat relativa, el tribunal no entén justificada la suspensió d’una cita electoral quan els riscos que suposa no són obstacle per a altres activitats, activitats eventualment menys transcendents que l’exercici de el dret de sufragi”, remarca.

A més qüestiona el redactat del decret de suspensió signat per Aragonès perquè “no es dicta en puritat en criteris sanitaris, sinó en garantia de correcte desenvolupament de la campanya electoral, de l’exercici de el dret de sufragi i de garantia democràtica a la població electoral”.

Finalment, el tribunal també valora “la incertesa que suposa condicionar la data de el 30 de maig de 2021 a una prèvia valoració de les condicions sanitàries existents en aquest moment per part de l’autoritat convocant, sense predeterminar quins són els indicadors epidemiològics que s’han de tenir en compte per decidir la nova convocatòria i sense que s’aprecie una previsió que ofereixi garanties de certesa sobre la situació epidemiològica futura”.

Anar a la font – e-noticies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: