El Tribunal Constitucional deroga la llei que havia intervingut la Generalitat

Tal dia com avui de l’any 1936, el Tribunal de Garanties Constitucionals de la República Espanyola derogava la llei de 2 de gener de 1935 que havia intervingut la Generalitat de Catalunya. Aquella llei havia estat promulgada posteriorment als Fets del Sis d’Octubre (1934): la proclamació de la República Catalana dins la República Federal Espanyola (06/10/1934), la repressió militar i policial espanyola (06 i 07/10/1934, que es va saldar amb 74 morts, 252 ferits i més de 3.000 detinguts) i la detenció, empresonament, judici i condemna a 30 anys de reclusió al president i als consellers del Govern de Catalunya.

Tot seguit als Fets del Sis d’Octubre, i plenament desplegada la campanya repressiva de l’estat espanyol, la Generalitat havia estat intervinguda i posada sota l’autoritat directa del Ministeri de Governació de la República, en aquell moment dirigit per Eloy Vaquero Cantillo (del PRR lerrouxista). El govern de Madrid havia nomenat, en primera instància, el coronel Francisco Jiménez Arenas com a president accidental de la Generalitat, fins al 10 de gener de 1935. Posteriorment, el mateix executiu de Lerroux nomenaria Manuel Portela ValladaresJoan Pich i Pon i Félix Escalas i Chamení, que van actuar com a governadors generals de Catalunya.

El dia 16 de febrer de 1936, el Front d’Esquerres (una aliança de partits d’esquerres liderada per ERC) havia guanyat àmpliament les eleccions generals espanyoles a Catalunya (37 dels 54 diputats possibles). El Govern de Catalunya havia fet campanya des de la presó del Puerto de Santa María i l’1 de març el president Companys i els seus consellers havien recuperat les seves legítimes responsabilitats. Es donava la circumstància que la majoria dels jutges que integraven el tribunal que va anul·lar la llei de 1935 havien format part de la mateixa sala que havia decretat la intervenció de la Generalitat.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: