El toc d’atenció de Brussel·les a Espanya pel deute

La Comissió Europea (CE) considera que el pla de Pressupostos per a 2021 que li va remetre el govern espanyol “està en línia” amb les seves recomanacions, que demanaven de fer el necessari davant la pandèmia, però demana parar atenció a la sostenibilitat fiscal a mig termini per l’alt nivell de deute.

“La majoria de les mesures exposades a l’esborrany de pla pressupostari d’Espanya donen suport a l’activitat econòmica en un context de considerable incertesa”, assenyala l’Executiu comunitari segons la seva opinió sobre el pla enviat el 15 d’octubre, publicada aquest dimecres.

Tanmateix, afegeix que “atès l’alt nivell de deute públic i els grans desafiaments per a la sostenibilitat que hi havia abans del brot de la pandèmia de Covid-19, és important per a Espanya assegurar que, quan es prenguin mesures pressupostàries de suport, es preserva la sostenibilitat fiscal a mig termini”.

Sense objectius fiscals

Al contrari que en anys anteriors, la CE no ha avaluat en aquest exercici si els països compliran les metes de dèficit o deute que exigeixen les normes comunitàries ja que estan suspeses temporalment per la pandèmia per permetre la despesa necessària, amb la qual cosa Brussel·les no els va fixar objectius fiscals. S’ha centrat a analitzar si les mesures adoptades propulsaran el creixement futur, si seran temporals i, de no ser-ho, si hi ha accions previstes per compensar després l’impacte pressupostari que tindran.

Brussel·les ha donat un aprovat als plans pressupostaris de tots els països de l’eurozona després de recomanar-los al maig que prenguessin les mesures que fossin necessàries per aturar la pandèmia de coronavirus, encara que sense perdre de vista l’equilibri pressupostari a mitg termini.

Les peticions per a Espanya

A Espanya l’havia instat en particular a reforçar el sistema sanitari, prendre mesures per protegir l’ocupació i millorar les ajudes a les famílies o els esquemes de renda mínima, entre d’altres.

Brussel·les ha convidat a tots els països a “revisar regularment l’ús, efectivitat i adequació” d’aquestes mesures i a estar “llestos per adaptar-les com sigui necessari a les canviants circumstàncies”.

A més d’Espanya, la Comissió també ha advertit pel seu deute elevat a Bèlgica, Grècia, Portugal, Itàlia i França; i a aquests dos últims països, juntament amb Lituània i Eslovàquia, per haver adoptat mesures que no són temporals o no es compensaran amb altres accions.

T’ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.Subscriu-te a ElNacional.cat

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: