El temporal deixa fins a 200 l/m2 i inunda zones pròximes al Ter

Rate this post

El temporal de xaloc de les últimes hores ha deixat pluges molt abundants i molt extenses a Catalunya. Amb dades fins a les 7 del matí són molts els observatoris que han superat els 100 l/m2, i en alguns casos, com a Viladrau, s’ha arribat fins als 200. La situació de pluges tan generals i abundants ha disparat els cabals dels rius i ha provocat alguns desbordaments, per exemple a Ribes de Freser, on l’aigua ha invadit la carretera N-260, que està tallada. Rius com el Ter o el Besòs han sortit de la seva llera i han ocupat les planes d’inunudació. Molts parcs, carrers i zones esportives han quedat inundades.

Segons Protecció Civil aquesta nit hi hagut fins a 45 petites esllavissades a causa de la gran acumulació de pluja, una dada que només s’explica pel gran temporal de les últimes hores, sumat a les pluges ja abundants de fa molt pocs dies.

Els 100 l/m2 s’han superat tant en punts del Pirineu com en sectors de la costa i punts de l’altiplà central. Un altre cop els aiguats més intensos s’han registrat al Camp de Tarragona i al voltant del Penedès. A Tarragona hi han caigut 40 l/m2 en mitja hora, i en total s’hi han acumulat més de 100 l/m2 per segona vegada en menys d’una setmana. Les pluges més abundants han caigut al voltant del Montseny i al Ripollès, on s’han acumulat més de 150 l/m2. El Ter baixava aquest matí amb un cabal de 690 m3/s a l’alçada de Ripoll, segons dades de l’ACA.

Les pluges més fortes ja han marxat, però avui quedarà un dia de ruixats irregulars i intermitents que poden aparèixer gairebé a qualsevol comarca.

Aquestes són les estacions del Meteocat que havien superat els 100 l/m2 aquest matí:

Altres pluges d’aquestes últimes hores:

  • Aeroport de Reus, 77
  • Olot, 61
  • Tàrrega, 57
  • Lleida, 55
  • Girona, 45
  • Vic, 33
  • Barcelona (Tibidabo), 33
  • Amposta, 21

Són comptades les estacions que han acumulat menys de 20 l/m2. Avui, a diferència dels últims dies de pluges fortes, les precipitacions han estat més discretes a Barcelona.

El vent també ha estat protagonista, especialment en cotes altes del Pirineu, on ha bufat amb ratxes de fins a 123 km/h a la Tossa d’Alp, 106 a Ulldeter i 101 al Port del Comte. Al Tibidabo la ratxa més forta ha estat de 82 km/h.

De matinada les onades han arribat a superar els 4,5 metres just davant de la costa central, al Port de Tarragona n’hi ha hagut de més de 3 i unes quantes milles mar endins, al Cap de Begur, s’han registrat onades que han arribat a superar els 7 metres, segons dades de les boies de mesura de Ports de l’Estat. 

Un altre temporal en camí

Les fortes pluges d’aquesta nit podrien no ser les úniques d’aquesta setmana. Els mapes del temps fan pensar que entre dijous i divendres ens espera un nou temporal, en aquest cas amb vents d’entre llevant i gregal. L’escenari més probable és el de pluges abundants que, per ara, pinten especialment destacables al Pirineu i també a les Terres de l’Ebre. És aviat encara per precisar, però no és gens descartable una nova situació de pluges de més de 100 l/m2 i fort temporal marítim entre dijous a la tarda i divendres al matí. 

De moment, a curt termini el temps serà molt més tranquil. Avui continuaran apareixent ruixats intermitents i sobtats a qualsevol comarca, però les estones de pluja ja seran escasses. A la tarda els ruixats més probables apareixeran al Pirineu i Prepirineu.

Demà no serà un dia de cel serè, però sí amb més sol que núvols. A la tarda hi podria haver ruixats puntuals en algunes comarques prelitorals i en punts del Pirineu, però seran fenòmens aïllats. Dimecres continuarà el temps variable i a última hora és probable que reapareguin les pluges en punts del Pirineu i en àmbits com l’Empordà, però no serà fins dijous que les precipitacions podrien tornar a ser extenses.

Aquesta setmana l’ambient serà més de tardor que els últims dies, però tampoc farà fred. Màximes en general per sobre dels 20º i temperatures que a la nit no baixaran dels 10º gairebé enlloc. Durant la setmana hi haurà pocs canvis de masses d’aire, de manera que tenim per davant set dies amb un ambient no tant d’estiu com el cap de setmana, però sense temperatures baixes per a l’època.

Anar a la font

Powered by WPeMatico

Translate »