El TC suspèn les resolucions de l’autodeterminació, la independència i la reprovació de Felip VI

El Tribunal Constitucional ha suspès tres resolucions del Parlament i ha advertit la mesa que no pot donar recorregut a iniciatives que contravinguin aquesta decisió. El tribunal ha tombat la resolució sobre el dret d’autodeterminació, l’objectiu de la independència i la reprovació del rei Felip VI que la cambra catalana va aprovar el 25 de juliol d’aquest any en un ple sobre la  Catalunya real. El govern espanyol va decidir divendres passat en el consell de ministres presentant incidents d’execució de sentència d’aquestes resolucions i és probable que properament també impugni al TC les que es van aprovar al Debat de Política General de fa dues setmanes, vinculades a la voluntat que la Guàrdia Civil abandoni Catalunya, a donar una resposta unitària a la sentència a favor de l’amnistia i a la desobediència. 

El govern espanyol adverteix Torrent per les resolucions del Parlament

El govern espanyol adverteix Torrent per les resolucions del Parlament

De moment, el TC ha deixat en suspens les del mes de juliol perquè vulneren sentències anteriors del tribunal. En el cas de la reprovació de Felip VI, es refereix a una sentència del 17 de juliol en què ja es va declarar inconstitucionals i nuls alguns apartats d’una resolució de l’octubre de 2018. La de l’objectiu de la independència és contrària, sosté el TC, a una sentència de 13 de desembre de 2018, que va anul·lar alguns punts d’una moció de 5 de juliol de 2018. Sobre la de l’autodeterminació, el TC també resol que contravé la sentència de 2 de desembre de 2015 que va anul·lar la declaració de ruptura del 9-N de 2015.  

En les providències dictades pel TC, s’acorda la notificació personal al president del Parlament, Roger Torrent, a la resta de membres de la mesa i al secretari general, Xavier Muro. També se’ls adverteix de la seva “obligació d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada, apercebent de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en les quals podrien incórrer”.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: