El Suprem, reunit per resoldre l’embolic hipotecari

Rate this post

Els magistrats del Suprem han iniciat cap a les 11 del matí la reunió per debatre el desenllaç de l’embolic hipotecari, que ha de resoldre qui pagarà a partir d’ara l’impost de les hipoteques, si els bancs o els clients; i en cas que s’inclinin per la banca, també cal decidir si hi ha retroactivitat o no en aquesta nova sentència. Amb tot, podria passar que la decisió no es prengués avui, ja que la situació és delicada, i des del Suprem asseguren que el veredicte es podria allargar. 

El ple està format per 31 magistrats però tres no assisteixen a la sessió extraordinària. Per tant, la decisió la prendran 28 magistrats. Tots ells poden intervenir a la sessió extraordinària, que es preveu llarga, i fins i tot podria ser que la decisió no es conegui aquest dilluns. Segons fonts del tribunal, està previst que el Suprem emeti un comunicat amb la decisió que adoptin.

Antecedents

El passat 18 d’octubre, tres sentències van canviar el criteri del Tribunal Suprem sobre l’impost d’actes jurídics documentats (AJD) i van fixar que l’havia de pagar el banc. En canvi, al febrer havien dictaminat que havia de fer-ho el client. La decisió va tenir fortes conseqüències a la banca i a la borsa, motiu pel qual, al·legant les conseqüències “econòmiques i socials” de la nova decisió, el dia 19 d’octubre el president de la Sala Contenciosa-Administrativa, Luís María Díez-Picazo, va optar per frenar la sentència i convocar aquest ple.

Com era d’esperar, just després de congelar la decisió, les pèrdues dels bancs a borsa van començar a frenar; de totes maneres, la notícia va fer perdre als bancs més de 5.600 milions d’euros, i en el total de la setmana després del 18 d’octubre -setmana acompanyada de la incertesa amb el tema hipotecari- la banca espanyola va patir caigudes en les seves cotitzacions d’entre el 9% i el 20%. 

Seguirà ampliació

Anar a la font
Carlota Serra

Powered by WPeMatico

Translate »