El Suprem considera que els bitcoins no són diners

Els bitcoins no són diners. El Tribunal Suprem ha establert que aquesta criptomoneda no es pot considerar diners ni tenir aquesta consideració legal a efectes de responsabilitat civil. La sala del pena del Suprem, però, sí que valida que es pugui utilitzar com un actiu immaterial de contraprestació o intercanvi en qualsevol transacció bilateral en què els contractants l’acceptin.

En la primera sentència de l’alt tribunal per una estafa en bitcoins, els magistrats han condemnat a dos any de presó l’administrador de l’empresa Cloudtd Trading & Devs, que va signar contractes de gestió amb cinc persones que li van entregar les criptomonedes en dipòsit per revertir els dividents i entregar els guanys obtinguts a canvi d’una comissió. No obstant, en el moment de firmar els contractes, el condemnat tenia intenció d’apoderar-se dels bitcoins i desatendre les seves obligacions.

El perill de les criptomonedes

L’Audiència de Madrid va imposar a l’acusat que pagués a les víctimes de l’estafa una indemnització equivalent al valor de cotització dels bitcoins en el moment de la finalització de cadascun dels respectius contractes. Els estafats van presentar un recurs al Suprem en el qual van al·legar que se’ls havia de retornar els bitcoins perduts.

Tanmateix, el Tribunal ha dictaminat que l’estafa es va produir “sobre els diners en euros” dels bitcoins en aquell moment. Així mateix, el magistrat Pablo Llarena sosté en el redactat de la sentència que un bitcoin no és “susceptible de retorn, ja que no es tracta d’un objecte material ni té la consideració legal de diners”.

El bitcoin acaba l’any besant la lona (però lluny del KO)

La criptomoneda només és “un actiu patrimonial immaterial, en forma d’unitat de compte definida mitjançant la tecnologia informàtica, el valor de la qual és el que cada unitat de compte o la seva porció obtingui pel concert de l’oferta i la demanda” a través de les plataformes de ‘trading’.

Aquesta és la primera sentència per estafa amb bitcoins que arriba a l’alt tribunal espanyol, però hi ha altres casos als jutjats, també a Catalunya.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: