El Suprem confirma la situació “rebel·lia” de Puigdemont i la resta d’exiliats

La sala segona del Tribunal Suprem ha confirmat aquest dijous la situació de “rebel·lia” processal de Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluis Puig i la resta de processats a l’exili, que va ser acordada per l’instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, al juliol de l’any passat 2018. A la vegada, i en una interlocutòria diferent, la mateixa sala ha confirmat la suspensió de càrrec públic dels mateixos processats, alguns dels quals son diputats electes al Parlament Europeu. 

Amb això, la sala ha desestimat els recursos interposats per Puigdemont, Ponsati i Puig, al qual es van adherir Serret i Comín, contra la declaració de rebel·lia, en tant que argumentaven que s’havien sotmès a aquelles jurisdiccions europees en les quals se’ls va requerir, tot i que finalment el magistrat va optar per retirar les acusacions. Les defenses entenien també que no procedia la suspensió en el càrrec dels acusats, contra els qui no pesa cap ordre de detenció internacional. La sala, però, considera que es tracta d’una mesura cautelar que és proporcional a la gravetat dels fets.

Els acusats sostenien que estaven a disposició dels tribunals espanyols a través de les jurisdiccions europees, però la sala rebutja de ple l’al·legació i consideren que “han abandonat el territori nacional des que van conèixer la possibilitat de ser sotmesos a un procés penal, amb l’evident finalitat de situar-se fora de l’abast directe de les autoritats judicials espanyoles”. A més, reblen que tot i que les euroordres han sigut fallides, “res ha impedit la compareixença personal dels recurrents davant les autoritats espanyoles, si la seva intenció, com argumenten és mantenir-se a disposició de les mateixes. La veritat, per tant, és que s’han situat fora del seu abast, de manera que eviten l’actuació processal prevista per la llei”.

De nou la sala lamenta “el fracàs dels mecanismes de cooperació judicial internacional, concretament en el marc de la Unió Europea”, però al·leguen que això no suposa “el cessament de les requisitòries al territori nacional”. A més, els magistrats també rebutgen plantejar una qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, com sol·licitaven els recurrents. En el cas de l’accés d’Oriol Junqueras a l’escó de parlamentari europeu, el tribunal sí que va accedir a aquesta petició. En aquest sentit, el tribunal afirma que no els consta la immunitat de Carles Puigdemont i Toni Comín, atès que encara no s’ha acreditat l’adquisició efectiva de la condició de eurodiputat.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: