El sumari del 13 revela la intenció del Govern de negociar fins al final el referèndum

Rate this post

Entre tota la documentació que conté el sumari del jutge d’instrucció número 13 de Barcelona hi ha els informes de la Guàrdia Civil a partir de la documentació requisada en els escorcolls del dia 20 de setembre.

Entre les anotacions i informes trobats a casa de Josep Maria Jové, n’hi ha un que defineix tota l’estratègia per desplegar les estructures d’estat un cop fet el referèndum i que posa per davant de tot la negociació amb l’Estat espanyol. És un document que sota el nom d’#Enfocats defineix tota la línia estratègica per fer la votació amb garanties i evitar la DUI.

La intenció del Govern, segons la documentació, era renunciar a la DUI per arribar a un referèndum acordat. El document admet que davant els resultats de les eleccions plebiscitàries del 27 de setembre, on “no s’obté el resultat desitjat”, referint-se a la majoria necessària al Parlament, “el full de ruta dibuixat té menys força i s’obre un escenari d’incertesa respecte de com s’ha de continuar”. 

I és aquí on el Govern estableix una estratègia amb tres objectius: “Sumar majories, inspirar confiança i treballar amb garanties”.

La mateixa Guàrdia Civil admet que la voluntat del Govern és “no abandonar mai la voluntat negociadora per a la separació perquè consideren que negociar amb Espanya és la fórmula òptima per la desconnexió i un referèndum acordat és la millor fórmula de legitimació del procés acceptant que cap altra fórmula té el mateix valor polític”.

Entre les estratègies per aconseguir-ho, segons l’informe de la Guàrdia Civil, hi ha “com a últim recurs un conflicte democràtic d’ampli suport ciutadà, orientat a generar inestabilitat política i econòmica que forci l’Estat a acceptar la negociació de la separació o un referèndum forçat”.

Els fets, ja sabuts, van portar a un referèndum forçat, sense cap mena de negociació amb l’Estat espanyol i amb diverses querelles sobre la taula per aturar la desconnexió. 

La Guàrdia Civil arriba a admetre, també en el seu informe, la fortalesa econòmica de Catalunya.

 

I explica com la Generalitat té com a objectiu trobar el reconeixement internacional.

Durant tot l’informe, la Guàrdia Civil desgrana el pla que tenia el Govern de la Generalitat per a fer la desconnexió arribant a la conclusió que pretenia fer-ho de manera dialogada amb el Govern Espanyola, forçant la DUI, però com a moneda de canvi per aconseguir un referèndum acordat que garantís després el procés per instaurar la independència de Catalunya. En cap moment les previsions de la Generalitat preveien ni la violència ni cap alçament, embrió dels delictes de rebel·lió i sedició que finalment s’estan imputant en les altres causes que s’han acabat obrint contra el Govern i la Mesa del Parlament.

Estructures d’estat

El sumari enumera les estructures d’estat amb les que compta el Govern. Hi ha la relació de les ja existents com els Mossos d’Esquadra i el CTTI i de noves, com la Hisenda Pública Catalana i el poder judicial. El Govern en tenia previstes unes 14, segons recull l’informe de la Guàrdia Civil, que també exposa la voluntat que tenia el Govern de la implantació de les estructures d’estat d’una manera negociada.

Powered by WPeMatico

Translate »