El ‘speaker’ del Parlament britànic renunciarà al càrrec el 31 d’octubre, el mateix dia previst per al Brexit

John Bercow, el popular i molt respectat president (‘speaker’) de la Cambra dels Comuns –respectat, sobretot, pel sector ‘remainer’ de Westminster–, famós per la seva característica forma d’expressar-se, els seus discursos plens d’ironia, els renys als diputats que mostraven mal comportament i el no menys famós crit d'”order, order”, ha anunciat aquest dilluns a la tarda que deixarà el càrrec el proper 31 d’octubre, després de deu anys d’exercir-lo.

“From the bottom of my heart I thank them all profusely”

House of Commons Speaker John Bercow pays an emotional tribute to his wife and children https://t.co/lVpe3HKuci pic.twitter.com/xqCcX6FQoY

— BBC Politics (@BBCPolitics) September 9, 2019

En el seu breu i emocionat discurs, però, Bercow ha assegurat que si aquesta nit els Comuns voten per la dissolució del Parlament i la celebració d’eleccions generals el proper 15 d’octubre –una possibilitat que, malgrat l’oferiment del govern Johnson, l’oposició ha refusat i, per tant, no es produirà-, la d’avui hauria estat la seva darrera sessió.

Serà, doncs, després de la represa de les sessions, un cop hagi acabat la suspensió del Parlament, el proper 14 d’octubre, quan Bercow presidirà la cambra per dues darreres setmanes. Les mateixes perquè, aleshores, es completi el Brexit si, finalment, té lloc la sortida del Regne Unit de la Unió Europea en la nit de Halloween, tal i com està previst a hores d’ara.

La marxa de Bercow té lloc després d’uns mesos en què la institució de l”speaker’ però, especialment ell mateix personalment, hagi estat en el punt de mira del sector més radical del Parlament. El seu suport continu a permetre el debat entorn el Brexit, però no només, sovint malgrat l’oposició del govern, fins i tot a permetre que per procediments  legals però potser no gaire habituals, els diputats prenguessin el control de l’agenda legislativa de la cambra, li ha valgut tota mena d’elogis dels parlamentaris –en especial per part dels de segona fila––, que l’han considerat un aliat en la funció clau que ha de ternir qualevol Parlament: és a dir, el control de l’acció del govern.

Un control que, precisament es trencarà en una hores quan el govern Johnson aconsegueixi, finalment, tancat els Comuns per espai de cinc setmanes, claus per al futur del Regne Unit. Bercow ho va considerar un “escàndol constitucional” sense precedents.

Bercow va començar la seva carrera com a parlamentari fa vint anys, quan era aleshores un membre de l’ala més a la dreta del Partit Conservador. Poc a poc, però, ha anat evolucionant cap al sector liberal dels ‘tories’ i va acabar sent escollit, a la pràctica, amb un rellevant suport dels laboristes.

Malgrat molts dels seus mèrits, també ha comés no poques faltes i se l’ha acusat sovint d’abusar verbalment del seu equip de col·laboradors i de permetre una cultura de l’abús a Westminster. Tristament famós també va ser el seu comentari sobre l’anterior líder de la Cambra dels Comuns, la companya de partit Andrea Leadson, a qui va dedicar l’insult “d’estúpida dona”.

La divisió que ha generat al llarg de la seva presidència ha quedat ben reflectida en el seu darrer discurs: en finalitzar, la bancada de l’oposició en ple l’aplaudia mentre que molt pocs dels diputats conservadors s’aixecaven per reconèixer la seva tasca.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: