El software antiplagi utilitzat a la tesi de Sánchez no dóna resultats “irrefutables”

Rate this post

Lluis Val, el gerent territorial del programa ‘Turnitin‘ utilitzat per la Moncloa per a l’anàlisi de la tesi del president del Govern espanyol Pedro Sánchez, ha admès que la dada aportada pel ‘programari’ “no determinarà si existeix o no plagi de manera irrefutable” i ha reconegut la possibilitat de “customitzar el resultat”.

“Hem d’entendre que ‘Turnitin’ o qualsevol sistema antiplagi no dirà si és plagi o no de manera irrefutable o absolut com si fos un control d’alcoholèmia, el que dirà és el grau de similituds que s’han trobat respecte al material que existeix”, ha explicat Val, en una entrevista a Onda Cero. Val entén que, una vegada sotmès el text a l’anàlisi del programa, “és molt necessària una revisió humana per comprovar si aquestes similituds corresponen a un plagi o no”.

El responsable de ‘Turnitin’ ha explicat que el programari “compara” el document amb material ‘on line’ publicat de forma gratuïta en “reposadors existents, mitjans de comunicació viquipèdies o rincones del vago” que sumen 88.000 milions de fonts. Un altre dels pilars a què recorre el programari per analitzar el treball és als reposadors de material editorial que es publica sota subscripció entre els quals s’inclouen les tesis doctorals i treballs finals de les diferents universitats. La tercera font és un reposador de 1.000 milions de treballs d’estudiants d’universitats de tot el món que utilitzen ‘Turnitin’.

“És possible customitzar el resultat”

Val ha garantit que el sistema informàtic és capaç de discriminar entre una cita i un plagi encara que ha reconegut que és possible “customitzar el resultat”. En aquest sentit, ha explicat que “el sistema ens presenta el tant per cent total (de coincidències) partint de les similituds que troba al document”, però ha precisat que el programa ofereix la possibilitat d’introduir “filtres” i “eliminar cites d’aquell material del document susceptible d’anàlisi”.

“El sistema ens farà una anàlisi genèrica en funció de tota la base, a partir d’allà sempre se’n pot anar del cas més generalista al concret, en funció de les possibilitats per customitzar el resultat. Per a això podem eliminar o refiltrar les cites o bibliografia i frases que no volem analitzar”, ha indicat.

Quant al fet que pugui considerar-se o no plagi en funció de la dada del 13 per cent de coincidències que, segons Moncloa, ha trobat ‘Turnitin’ a la tesi de Sánchez, ha admès que “no hi ha una resposta homogènia” per determinar que ha existit plagi igual que “és molt difícil tenir una definició homogènia d’allò que és un plagi”.

“Res no és si, res no és no, res no és blanc ni res és negre, estem en un matís de gris”, ha reconegut el responsable territorial del programa. Segons ha indicat, “pot existir un document amb un 10 per cent de coincidència perquè conté cites que estiguin mal citades i que no suposessin un gran valor afegit al treball i existir-ne un altre amb un 7 per cent de coincidències que tinguin a veure amb les conclusions finals i el valor intrínsec sigui molt important i podria ser un plagi flagrant”.

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »