El Sindicat de Llogaters qualifica el decret per regular els preus com “una presa de pèl”

Més enllà dels recels d’alguns partits polítics, el decret llei que ha aprovat aquest matí el Govern per regular el preu dels lloguers ja ha indignat algunes plataformes en favor de l’habitatge digne. A banda de subratllar que el Govern no s’han posat en contacte amb la ciutadania per concretar aquesta canvi normatiu, el Sindicat de Llogaters assegura que el decret “és una presa de pèl”. Aquesta és la conclusió principal que n’extreu el portaveu, Jaime Palomera, després de fer una primera lectura i avaluació del decret. “El titular que diu el Govern és fals perquè en realitat aquest decret no regularà pràcticament cap lloguer, només alguns de marginals”, assegura Palomera.

Segons aquest sindicat, el Govern ha posat un nombre tan elevat d’excepcions a la norma, que els topalls no seran efectius a la pràctica. “L’aplicació és irreal”, insisteix Palomera que destaca que la suposada limitació no s’aplicarà “ni als contractes actuals, tampoc quan es renovin, ni tan sols si es fa un contracte nou sobre el mateix pis”.

A més, el primer diagnòstic del Sindicat de Llogaters també destaca que el decret exclou de la limitació de preus si el contracte es fa sobre un habitatge d’obra nova o que ha patit una “gran rehabilitació” recent. 

Sense sancions i amb topalls “irreals”

“Quan hem llegit el contingut del decret ens hem quedat molt sorpresos, la veritat, perquè als països on hi ha regulació sobre els lloguers, es contempla la limitació sobre tota mena de contractes i aquí en canvi es redueix fins a un nombre marginal”, lamenta Palomera. El portaveu del sindicat també critica que el Govern no tingui previst sancionar els propietaris que se saltin la llei. “Al propietari no li passa res, és el llogater qui ha de portar a la justícia al seu propietari, amb el perill o risc evident que no et renovi el contracte”, subratlla Palomera que titlla d'”increíble” que es deixi en mans dels llogaters el compliment de la normativa. 

Hi ha un darrer punt que ha indignat el sindicat. Al text, el Govern assenyala en aquelles zones on es declari un mercat immobiliari “tens” el topall s’establirà a partir de l’índex de referència. Els propietaris podran augmentar aquest índex “com a màxim” un 10%, un nivell que segons el Sindicat de Llogaters està fora de la realitat. “Actualment, els preus de referència ja són irreals, però és que a més, ara mateix els preus dels pisos creixen però ja no ho estan fent a un ritme de dos dígits: per tant, establir que el màxim és el preu de referència més un 10% és provocar, de forma perversa, que els preus puguin escalar encara més en algunes zones”, destaca Palomera.

“Evidentment volem que es regulin els preus dels lloguers, però no d’aquesta manera”, conclou el portaveu del sindicat. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: