El rei Felip indigna la xarxa per una efemèride de la casa reial

Rate this post

288 anys. És els que han passat entre aquest 10 de maig en que el rei Felip continua repartint premis alegrement com si tal cosa i una efemèride lamentable d’un predecessor seu a la corona, homònim a l’actual monarca. Ahir el rei va presidir l’entrega del premi Carlos V al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, repartint confidències amb Felipe González o Íñigo Méndez de Vigo.

felip i felipe efe

Efe

I avui Felip VI ha continuat fent de Tintín passejant-se pel continent i repartint premis. Una altra cosa no, però premis a la Zarzuela n’hi ha per parar un tren. Avui el European Royalty Tour l’ha dut a Aquisgrà, als Premis Internacionals Carlomagno 2018, on ha coincidit amb Angela Merkel o Emmanuelle Macron.

 Els premis, creats l’any 1997, pretenen fomentar la idea de la integració europea i l’enteniment entre estats. Probablement,amb la canceller alemanya hauran tingut temps de parlar de la detenció de Puigdemont de fa unes setmanes i de la situació catalana.  

felip merkel

Efe

Però com que les hemeroteques les carrega el diable, el mateix dia que Felip passeja la bonhomia i les virtuts de l’estat espanyol per Europa, a El Nacional ens fèiem ressò del que va passar tal dia com avui de fa 288 anys.

Felip V ordena que els tribunals catalans siguin proveīts amb funcionaris castellans. Retrat de Felip V. Font Arxiu d'El Nacional

Aquell 10 de maig de 1730, el govern imposat per Felip V ordenava que totes les sales de justícia de Catalunya —i també del País Valencià i de Mallorca i Eivissa— fossin proveïdes, majoritàriament, per funcionaris castellans i que la figura del fiscal fos assignada, exclusivament, a funcionaris castellans… Tres segons de pausa per establir semblances i diferències… Hi ha hagut, però, qui no ha necessitat ni tres segons per sulfurar-se davant una situació -l’actual- que no varia gaire d’uns fets que van passar fa 288 anys per un altre monarca anomenat Felip. Pilar Rahola o Josep Mª Mainat han comentat la curiosa efemèride:

Mencions que s’han quedat curtes davant l’allau d’indignació de la xarxa en comparar un i altre rei i un i altre moment. 

De aquellos polvos, estos lodos. O si ho prefereixen, els testos s’assemblen a les olles. 

Anar a la font
Darío Porras

Powered by WPeMatico

Translate »