El Raonador del Ciutadà demana que es revisi a la baixa la capacitat d’embargar que tenen els saigs

El raonador del ciutadà, Marc Vila, ha demanat als integrants de la comissió legislativa d’Interior que reflexionin sobre la conveniència de “reduir o limitar” la capacitat dels saigs per embargar especialment aquelles persones que perceben prestacions socials, especialment ara que vindran moltes dificultats arran de la crisi econòmica derivada de la pandèmia. Vila ha comparegut al Consell General per presentar les dades de l’exercici 2019 però ha fet apreciacions més generals i ja entroncant amb la situació actual.

El Raonador ha repassat una per una les quatre grans qüestions que preocupen sobre manera els ciutadans: habitatge, saig, prestacions socials i la CASS, que ha esdevingut un mal “endèmic i continu”. I en una de les primeres coses que ha posat l’accent és amb l’actuació dels executors públics de resolucions judicials. Si bé ha recordat que no són moltíssimes les queixes, sí que ha remarcat que són importants, i també ha deixat clar que té aquesta figura moltes coses bones, com pot ser que aquells que han resultat reconeguts d’un deute en un plet puguin cobrar.

Però hi ha altres qüestions que “‘ensombreixen’” les coses positives. “El problema de fons és que la llei dóna al saig una excessiva capacitat de decidir quina és la situació mínima necessària d’una persona i quines coses es poden embargar”. Marc Vila ha deixat clar que “dos saigs no tenen gairebé queixes” i un tercer porta la seva actuació molt sovint al límit. Aquest tercer zel actuaria amb un “excessiu zel”.

Amb tot i de forma general ha demanat als legisladors que rumiïn la possibilitat, sobretot veient el que pot venir arran de la crisi derivada de la pandèmia, de posar limitacions als embargaments que els saigs poden dur a terme, especialment sobre aquelles persones que reben ajuts socials, perquè en el cas contrari la situació “es precaritza encara més”. La llei impedeix que s’embargui una prestació, però no altres coses, amb la qual cosa el problema s’aguditza de forma greu. “La bola es fa més grossa i acaba enorme.”

-seguirà ampliació-

altaveu.com

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: