El puré de tomàquet podria ajudar a millorar la fertilitat masculina

El tomàquet és el fruit d'una planta herbàcia, del genere Solanum que procedeix d'Amèrica i l'ús del qual en l'alimentació es ve produint des de fa més de 2.500 anys. Va arribar a Europa des de Mèxic a començaments del segle XVI, encara que llavors en la seva varietat groga. Avui dia és un aliment que forma part de manera habitual de la nostra dieta i és una font important de minerals com el potassi i el magnesi, vitamines com la B1, B2, B5 i C, carotenoides i un pigment que es diu licopè que és el que li dona aquest color vermell tan característic.

Doncs bé, el licopè, que té forts efectes antioxidants, pot ser un formidable nutrient per millorar la fertilitat masculina. Pel que sembla, segons s'ha publicat en un estudi que ha recollit la revista European Journal of Nutrition, augmenta la qualitat de l'esperma. La investigació conclou que els homes sans que prenguin dues cullerades de puré de tomàquet concentrat al dia, experimenten aquesta millora a la seva esperma de forma evident.

Puré de tomàquet

L'estudi

 

Els experts van decidir subministrar un suplement de licopè perquè aquest nutrient és més difícil d'absorbir a través dels aliments. D'aquesta forma, es van assegurar que els 60 homes seleccionats per a la investigació prenguessin la mateixa quantitat al dia. A través de l'alimentació, haurien necessitat menjar 2 kg de tomàquets cuits cada dia per obtenir la dosi equivalent.

En total, van ingerir 14 mil·ligrams de licopè al dia i es va analitzar la seva esperma al començament de l'estudi, a les sis setmanes i al final del mateix. Encara que no hi va haver diferències en la concentració dels espermatozoides, la proporció dels mateixos i la motilitat va augmentar considerablement entre aquells que van prendre el licopè.

Els investigadors s'han mostrat molt esperançats amb els resultats, tot i que encara han de prosseguir els estudis. Entre altres coses perquè, en el que s'ha realitzat, han participat homes sans. La idea és reclutar a un altre grup que presenti problemes de fertilitat per comprovar si efectivament pot contribuir a millorar la mateixa i ajudar aquestes persones a ser pares.

Pare bebé

Per a tots aquells homes que presenten problemes de fertilitat, al marge dels tractaments mèdics, les recomanacions generals de les institucions públiques són adoptar un estil de vida saludable, no utilitzar roba interior massa ajustada, reduir l'estrès en la mesura en la qual sigui possible i mantenir relacions sexuals en els dies en què les seves parelles tinguin l'ovulació, per augmentar les possibilitats de concebre.

L'aspecte de l'alimentació fins ara no havia tingut massa rellevància, però ara des de diverses institucions s'estan duent a terme estudis en els quals es posa en relleu que la dieta és molt més important del que pogués semblar al principi.

A més del licopè s'han estudiat altres nutrients com la vitamina E i el zinc. Tots tenen propietats antioxidants i prevenen l'oxidació cel·lular. A més, són també beneficiosos per prevenir un altre tipus de malalties, com les cardiovasculars o el càncer.

 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: