El PSOE culpa Asens i Pisarello del rebuig a un govern de coalició amb Unides Podem

El PSOE utilitza la posició d’En Comú Podem sobre Catalunya -la formació defensa el referèndum pactat i rebutja l’aplicació de l’article 155- per justificar el seu rebuig a un govern de coalició amb Unides Podem. Tot i que la posició de la coalició catalana d’esquerres i del partit lila no ha canviat, els líders socialistes apunten ara a declaracions dels diputats d’En Comú Podem Jaume Asens i Gerard Pisarello com a exemples de les diferències entre Unides Podem i els socialistes que impedeixen un acord de govern.

“Pisarello va dir que donarien suport a un govern de concentració sobiranista a Catalunya i Asens va dir que ells serien la garantia de que no s’aplicarà el 155”, ha assegurat la portaveu parlamentària del PSOE, Adriana Lastra, aquest dilluns en una entrevista a TVE quan el presentador li ha preguntat què ha canviat entre ara i el juliol perquè el PSOE no accepti un govern de coalició.

Si bé és cert que Pisarello va declarar a principis de setembre que els comuns “estarien diposats a parlar” d’un possible govern de concentració sobiranista, el portaveu de la formació a Catalunya, Joan Mena, va aclarir l’endemà que Catalunya en Comú-Podem rebutjava la proposta d’un govern de concentració com a resposta a la sentència del Procés. Malgrat l’aclariment oficial de la formació, Lastra ha insistit dues vegades durant l’entrevista a TVE que En Comú Podem defensa la proposta.

Les paraules de Lastra es produeixen l’endemà de que la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, atribuís erròniament aquest diumenge les declaracions de Pisarello a Jaume Asens en una entrevista a La Sexta. El portaveu de la formació al Congrés va acusar Calvo a través de Twitter de difondre una idea “falsa”, no només per atribuir-li a ell unes declaracions que no va fer sinó també per ignorar l’aclariment posterior de Mena.

La vicepresidenta ha dicho q fui yo quien hice la propuesta. Eso es FALSO. Otro compañero hizo unas declaraciones q fueron mal interpetadas pero no hizo esa propuesta. Para aclararlo salió el portavoz a manifestar nuestra oposición a la propuesta. Es mala fe decir lo contrario.

— Jaume Asens (@Jaumeasens) September 8, 2019

Però l’enfrontament no va acabar aquí. Calvo insistia després també via Twitter de la posició de Pisarello, evitant subratllar una vegada més que la formació havia corregit Pisarello.

La vicepresidenta ha dicho q fui yo quien hice la propuesta. Eso es FALSO. Otro compañero hizo unas declaraciones q fueron mal interpetadas pero no hizo esa propuesta. Para aclararlo salió el portavoz a manifestar nuestra oposición a la propuesta. Es mala fe decir lo contrario.

— Jaume Asens (@Jaumeasens) September 8, 2019

Adriana Lastra ha insistit aquest dilluns en què pel PSOE “no és acceptable” un govern de coalició amb un partit que defensa un govern de concentració sobiranista a Catalunya.

Desconfiança del PSOE

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, també he parlat aquest dilluns sobre les diferències amb Unides Podem. Segons Ábalos, la posició de Podem sobre Catalunya no ha canviat, el que ha canviat és la confiança. En una entrevista a Antena 3 ha assegurat que la reacció de Podem a l’oferta del juliol –que incloïa una vicepresidència i diversos ministeris– i la “humiliació” de la sessió d’investidura “desestimula per revalidar-la”, tot i que confia que la nova proposta generi “la confiança necessària per superar aquesta situació”.

Ábalos considera que “si s’hagués gestionat d’una manera menys ofensiva” la reacció, la proposta podria haver sigut una altra, però “si l’actitud és de desconfiança i d’hostilitat prèvia no sembla que s’estigui creant clima per a l’enteniment”. El ministre també ha dit que les reunions amb Podem són imminents i que faran el possible per no anar a eleccions: “Nosaltres no desitgem eleccions perquè ja les vam guanyar”.

Ábalos ha defensat l’oferta de càrrecs institucionals en institucions com la CNMW i CIS i assegura que el fet que els ocupin polítics no treu que siguin professionals. “Poden completar l’acció de l’executiu i els nombrem en funció dels seus perfils ideològics”, ha explicat. Paral·lelament, ha dit que estan intentant “tancar un acord programàtic”.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: