El principal diari alemany posa deures a Espanya

Rate this post

El Frankfurter Allgemeine Zeitung, el principal diari d’Alemanya i referent en el món econòmic, ha posat avui deures a Espanya en el seu comentari editorial, que es titula Units en la diversitat. El rotatiu defensa la interlocutòria que va dictar el Tribunal de Schleswig-Holstein que va posar en llibertat el president Carles Puigdemont i va desestimar l’acusació de rebel·lió, i assenyala que Espanya té coses a fer arran d’això.

La primera d’elles és aclarir el fet que a l’euroordre que va dictar el jutge Pablo Llanera l’acusació de malversació (l’única que li queda per poder extradir Puigdemont) no està fonamentada. “Espanya encara l’ha de demostrar (Den muss Spanien noch untermauern, diu en alemany)”. Dona a entendre que, si no ho fa, Puigdemont quedarà en llibertat.

El comentari editorial, escrit pel jurista Reinhard Müller, precisa que Espanya no només està obligada a aclarir això “sinó altres coses”. “El govern central i el Tribunal Constitucional han de protegir els drets constitucionals i europeus de Catalunya i dels catalans. Fins a cert punt, no només la Constitució sinó també els Tractats europeus i les normes del Dret internacional garanteixen als pobles i als grups ètnics, també dins dels mateixos Estats, la determinació de les seves qüestions. La violència i les aspiracions d’independència es produeixen sobretot quan s’ignora l’autogovern i se suprimeix l’autonomia que s’havia promès”, adverteix.

La posició de l’editorial és que no es pot mantenir una unitat per la via de la repressió, i posa com a exemple de prova els lands d’Alemanya. La unitat s’aguanta per la voluntat dels seus membres.

“Tampoc no es podria obligar cap Estat federat alemany a romandre a la República Federal d’Alemanya a llarg termini. Això també es podria aplicar a la UE, com a associació d’Estats constitucionals democràtics. La UE viu de la diversitat d’identitats nacionals, autonòmiques i d’altra mena, i del fet que tots s’adhereixen al que s’ha acordat de manera conjunta. Això, i no pas un poder central uniformador, és un valor i un atractiu únic, especialment en moments difícils”, subratlla.

 

 

 

Anar a la font
Lluís Bou

Powered by WPeMatico

Translate »