El primer tastet de tardor arribarà aviat aquest any

Aquest estiu hi ha hagut pocs matins tan frescos com el d’avui. A la Zona Universitària de Barcelona la temperatura mínima ha baixat fins als 19 graus, un valor que només ha estat més baix en tres altres dies des de Sant Joan. A Girona si es busca un valor més baix que els 10,9 graus de mínima d’avui només es troben els 10,3 graus del 21 d’agost. Cal anar fins al 16 de juny per trobar-ne un altre.

Tot i això aquest migdia farà més calor que ahir, al centre de la jornada la sensació tèrmica fregarà els 30 graus en molts indrets, en un dia que serà assolellat gairebé arreu. Demà també començarà amb sol, però a la tarda descarregaran alguns ruixats sobtats en un grup de comarques de Girona i de Barcelona. A la tarda els ruixats i tronades seran especialment probables en comarques com la Garrotxa, el Gironès i la Selva, però amb el pas de les hores es podrien acostar fins al Vallès, el Maresme i Osona. Alguns ruixats seran localment forts i acompanyats de tempesta.

Divendres quedaran alguns intervals de núvols a l’est, sobretot a la Selva, al Maresme i al voltant del Montseny, però en general farà sol. El cap de setmana tampoc hi haurà complicacions en el temps, en tot cas entre diumenge a la nit i dilluns podrien aparèixer alguns xàfecs aïllats i curts a la costa central o al sud de la Costa Brava.

El canvi de temps de demà obrirà la porta a una entrada d’aire encara més fresc. Entre avui i l’inici del cap de setmana cal esperar temperatures fins a 5 graus més baixes que les d’avui, tant de dia com de nit.

Un exemple per posar aquest primer tastet de tardor en context, el cap de setmana de matinada la temperatura se situarà poc per sobre o poc per sota dels 10 graus a Vic. L’any passat la primera temperatura de menys de 10 graus a la capital d’Osona no va arribar fins als 28 d’octubre, a tocar de la castanyada, segons dades de l’estació que hi ha a la Zona Universitària.

Ens instal·larem en l’ambient de tardor després d’aquest canvi? Sembla que no, que més aviat la setmana que ve el que tindrem seran més canvis sobtats de temps i d’ambient, dies de més calor i noves baixades de temperatura. En l’inici de la setmana que ve el termòmetre revifarà, i encara és força incert què passarà a partir de l’11 de setembre, però sembla probable un escenari de canvis força constants de temps i de temperatura. El que sí que és poc probable és que torni la calor intensa de fa alguns dies.

Cal destacar també l’entrada de la tramuntana. Demà i divendres el vent bufarà amb cops de fins a 70 o 80 km/h en alguns punts de l’Alt Empordà, i serà moderat gairebé a tota la Costa Brava. Tot i que durant el cap de setmana la tramuntana anirà perdent força, fins diumenge encara s’anirà deixant sentir. Demà i divendres el mestral també bufarà amb cops de 50 o 60 km/h a les Terres de l’Ebre.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: