El preu dels carburants prossegueix la seva caiguda (-2,8%) i toca nous mínims

El preu dels carburants ha prosseguit amb les seves caigudes aquesta setmana, abaratint-se fins a un 2,8%, i ha tocat nous mínims, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea recollides per Europa Press.

En concret, el preu mitjà del gasoil ha baixat un 2,49% respecte a la passada setmana, fins a situar-se en els 1,057 euros, el seu nivell més baix des de juliol de 2017.

D'aquesta manera, el gasoil continua amenaçant de trencar el llistó de l'euro, una cosa que no succeeix des d'agost de 2016. No obstant això, en gasolineres de diverses comunitats autònomes ja és possible trobar preus per sota d'aquesta cota de l'euro.

En el cas del litre de gasolina, en aquesta setmana ha registrat un descens del 2,8%, per marcar un preu mitjà d'1,143 euros, en mínims des d'agost de 2016.

Aquest important descens en els preus dels carburants ve acompanyat de la caiguda que està patint als mercats internacionals el cru, que li ha portat a mínims en vint anys, llastat per la disputa entre l'Aràbia Saudita i Rússia respecte a l'oferta i, especialment, per la caiguda de la demanda per la crisi mundial del coronavirus.

En concret, aquest dijous el barril de petroli Brent, de referència a Europa, s'intercanviava a uns 27 dòlars, mentre que la Texas americana cotitzava entorn dels 22 dòlars.

Fins a un 15,6% menys des dels màxims de gener

Des dels màxims anuals que van marcar els combustibles en la primera quinzena de gener, després de l'escalada en el preu del cru per les tensions en el conflicte entre els Estats Units i l'Iran que van portar al barril de petroli a superar la cota dels 70 dòlars, havien encadenat un descens després d'altre, tallat tan sols fa cinc setmanes, que resulta en un abaratiment en aquests gairebé dos mesos i mig de fins a un 15,6% en el cas del gasoil i del 13,5% en la gasolina.

Malgrat la caiguda registrada pel petroli, amb una caiguda per sota de la meitat en el seu preu davant gener, el descens en els preus dels carburants no varia en la mateixa proporció, ja que no tenen una relació directa amb la cotització del barril de cru, sinó que depenen de les cotitzacions de la gasolina i gasoil als mercats a l'engròs, tots ells en dòlars.

A més, els preus publicats pel Butlletí Petrolier corresponen a la mitjana dels preus diaris de la setmana anterior, per la qual cosa existeix un decalatge entre els preus publicats i els preus reals.

A Espanya la gasolina continua sent més barata respecte a la mitjana de la Unió Europea (UE) i la zona euro, on el litre costa 1,228 euros i 1,290 euros, respectivament, al mateix temps que el litre de gasoil costa de mitjana 1,145 euros a la UE i 1,174 euros a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu a que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als impostos més grans i als gravàmens al biodièsel, continua comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: