El preu del petroli es dispara arran de l’atac a la refineria de l’Aràbia Saudita

Els atacs contra refineries saudites del cap de setmana passat, que van reduir en un 5 % la producció mundial de petroli, han desencadenat aquest dilluns la pujada abrupta més gran en el preu del cru durant una sessió, des de la guerra del Golf.

La cotització del barril de Brent, de referència a Europa, ha registrat un salt de gairebé el 20 % en reobrir avui el mercat -fins a 71,95 dòlars-, una pujada que no es veia en termes percentuals des de la crisi que va provocar el 1990 la invasió iraquiana de Kuwait.

Durant la sessió s'ha moderat aquest avenç i el Brent ha tancat en 69,02 dòlars per barril, un increment del 14,59 %, mentre que el petroli intermedi de Texas (WTI), ha pujat un 14,8 %, fins a 62,90 dòlars. Als Estats Units, aquest ascens del cru de Texas es considera l'augment més gran en més d'una dècada.

Els Estats Units han contribuït a intentar frenar l'escalada del preu en autoritzar l'alliberament de les seves reserves d'emergència per garantir el subministrament, si bé ha puntualitzat que encara és prematur conèixer si serà necessari recórrer-hi.

Rússia ha descartat, per la seva part, que l'Organització de Països Productors de Petroli i els seus socis (el grup conegut com a OPEP+) preparin mesures d'urgència.

L'ofensiva dels rebels huties del Iemen, alineats amb l'Iran, ha retirat en un primer moment del mercat 5,7 milions de barrils diaris, prop de la meitat del subministrament saudita.

El nivell de bombatge de la petroliera estatal saudita Aramco, la més gran del món, podria tardar setmanes a normalitzar-se, o fins i tot mesos, segons alguns experts, el que amenaça de mantenir ara per ara un biaix a l'alça en el preu del cru. No obstant això, mitjans nord-americans creuen que es podria recuperar un terç de la producció a partir de dilluns vinent.

Els hutes han advertit a més que poden llançar noves ofensives en qualsevol moment i han demanat els estrangers que es retirin de les plantes petrolieres de l'Aràbia Saudita.

La inestabilitat a la regió contribueix per si mateixa que la cotització del cru mantingui la pressió alcista, ja que els inversors que operen al mercat de futurs del petroli tenen en compte la possibilitat de noves interrupcions del subministrament.

Diversos escenaris possibles per a Aramco

La consultora Capital Economics ha dibuixat tres possibles escenaris futurs. En el primer, que considera el més probable, Aramco aconseguiria restablir el bombatge la propera setmana, amb el que la cotització del Brent tornaria a un nivell entorn als 60 dòlars per barril.

Si es tardés "mesos" a resoldre el problema, el cru podria escalar fins a 85 dòlars per barril, segons aquesta firma, que en cas que les tensions derivessin en un conflicte militar obert preveu la possibilitat que el preu s'arribés a disparar fins a 150 dòlars per barril abans de final d'any.

L'increment del preu beneficia les petrolieres i indústries auxiliars del sector, però pot colpejar al mateix temps a les economies de països importadors de cru, així com a empreses dependents de la compra de derivats del petroli.

"Aerolínies i turoperadors, que depenen, del preu del cru per volar, per als seus combustibles, es veuran més colpejades en l'aspecte negatiu", ha indicat Efe Aitor Méndez, analista d'IG Markets.

"En aquests nivells és d'esperar que el mercat tendeixi a estabilitzar-se, a buscar un punt d'estabilitat fins que l'Aràbia Saudita torni a reprendre la producció," ha indicat Méndez, per a qui la "convulsió" a la Regió del Golf pot provocar així mateix "noves tensions en el preu del cru".

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: