El president de Flandes demana una reunió amb l’ambaixadora espanyola per la sentència de l’1-O

El ministre president del govern de Flandes, Jan Jambon, ha demanat reunir-se amb l’ambaixadora espanyola a Bèlgica, Beatriz Larrotcha, per transmetre-li la necessitat de buscar una solució política al conflicte català després de la sentència del Procés. Segons explica una portaveu del govern, Jambon va enviar aquesta petició per carta dilluns a l’ambaixadora espanyola, però per ara no n’ha obtingut resposta.

La iniciativa del president del govern de Flandes (del partit nacionalista flamenc N-VA) arriba dues setmanes després que el Parlament aprovés una resolució per unanimitat en què demanava l’alliberament dels presos polítics i la mediació internacional, després de la sentència del Procés. En aquesta resolució també s’instava el govern de Flandes a demanar explicacions a l’ambaixadora espanyola.

La resolució va ser impulsada per la mateixa Nova Aliança Flamenca, partit majoritari a la cambra i al govern de Flandes, i aliat dels independentistes exiliats a Bèlgica. També va ser aprovada amb la votació del partit ultradretà Vlaams Belang (Interès Flamenc), dels cristianodemòcrates i dels liberals flamencs.

El Parlament de Flandes ja havia votat una resolució el 4 d’octubre del 2017 condemnant la violència “excessiva” després del referèndum de l’1 d’Octubre. En la nova resolució aprovada aquest octubre considera que les penes aplicades pel Suprem als presos polítics són “greus i desproporcionades”, i en demana l’alliberament immediat amb una amnistia.

Les relacions diplomàtiques entre Flandes i el govern espanyol ja es van ressentir precisament per aquesta qüestió després de l’1 d’Octubre i l’arribada dels exiliats catalans a Bèlgica, on han comptat amb el suport explícit dels nacionalistes flamencs. El ministre d’Afers Estrangers en funcions espanyol, Josep Borrell, va retirar en el seu moment l’estatus diplomàtic del representant de Flandes a Espanya arran d’unes declaracions de l’aleshores president del Parlament flamenc, Jan Peumans, en què afirmava que empresonar polítics feia d’Espanya un estat “incapaç de complir les condicions per formar part d’una Europa democràtica”.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: