El pla de xoc de Sánchez: 2.800 milions a les regions, deutes ajornats a autònoms …

El Govern ha aprovat aquest dijous un primer pla de xoc contra l'coronavirus amb mesures de suport a pimes i autònoms o a el sistema sanitari de totes les comunitats autònomes en un Consell de Ministres extraordinari en què també s'ha ampliat a tot el país les "recomanacions "sobre la restricció de moviments que dimarts passat es van fer a la Comunitat de Madrid, Àlaba i la Rioja. A partir d'ara, és general a tot el país el tancament de centres educatius, des de guarderies fins a universitats, la cancel·lació d'esdeveniments tancats de més de 1.000 assistents i la reducció a un terç de l'aforament dels a faltar i la celebració a porta tancat de tot tipus de competicions esportives, oficials i no oficials, nacionals i internacionals.

El president, Pedro Sanchez, ha comparegut aquest dijous després de la celebració d'un Consell de Ministres extraordinari que ha aprovat un reial decret llei amb mesures valorades en 18.225.000 d'euros.

14.000 milions a pimes i autònoms

La que més recursos requerirà és l'ajornament i fraccionament dels deutes tributaris de pimes i autònoms durant sis mesos sense interessos que, segons ha explicat Sánchez, permetrà injectar 14.000 milions d'euros en liquiditat. El Govern també s'ajornarà el reemborsament de prestem de el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç a les empreses industrials.

"Hi ha moltes empreses, pimes i autònoms viables i solvents que es veuran desgraciadament afectats però l'emergència sanitària", ha explicat Sánchez el suport aquesta col·lectiu "perquè sobrevisquin a aquest període amb la menor repercussió". També ha confiat que "les comandes, els clients i l'activitat tornaran quan la malaltia hagi cessat".

Sánchez ha subratllat diverses vegades que el d'avui és un "primer" paquet de mesures perquè a mesura que vagi evolucionant una situació que "varia" s'aniran prenent-ne de noves. Per començar, estan pendent decidir alguna de tipus laboral, com la de facilitar els ERTO en empreses que no puguin continuar amb la seva activitat normal, una petició que li plantejaran aquesta tarda -ja per videoconferència- els sindicats CCOO i UGT i la patronal, CEOE i Cepime, en la reunió que fins ahir tenien prevista celebrar a Moncloa.

D'altra banda, finalment aquest dijous no s'ha aprovat encara la prestació extraordinària de la Seguretat Social que el ministre de l'ram, José Luis Escrivá, va avançar aquest dimarts per cobrir la part de el sou dels treballadors pares i mares que hagin de reduir la seva jornada per cuidar els seus fills sense escola. De moment, Sánchez només s'ha referit aquest dijous a les mesures que ja s'han pres per als funcionaris de l'Administració General de l'Estat.

3.800 milions per Sanitat

A més de pimes i autònoms, el segon principal destinatari dels recursos econòmics que ha desbloquejat aquest dijous el Govern seran les comunitats autònomes, en concret, per a finançar les necessitats extra que la pandèmia està provocant en els seus sistemes sanitaris, ja que la sanitat és una competència transferida.

Així, el Govern transferirà 2.800 milions com a avançament de bestretes perquè els Governs regionals destinin als recursos sanitaris que considerin necessaris.

El Ministeri de Sanitat es dotarà amb 1.000 milions d'el fons de contingència per atendre despeses prioritaris que es generin.

A més, Sánchez ha afirmat que es garantirà "en tot moment el subministrament de medicaments i tot el material necessari per a la protecció contra el virus. Per a això, ha recordat que ahir va entrar el vigor per centralitzar les compres també de productes no catalogats com sanitaris però necessaris en aquests moments i aquest dijous el Govern ha inclòs en el reial decret llei la possibilitat de "regular els preus dels medicaments i material sanitari bàsic ". Si cal, Sánchez no ha descartat fins i tot "fixar preus màxims de venda a el públic".

A més, ha assenyalat que el Ministeri de Consum ja està avaluant amb la Comissió Nacional dels Mercats de la Competència per evitar situacions abusives en la venda de productes bàsics.

Beques menjador sense escola

Encara que no per a l'àmbit Sanitari sinó per l'educatiu, el Govern destinarà 25 milions d'euros per flexibilitzar les beques menjador que concedeixen les comunitats i que en els casos de les famílies més vulnerables són l'únic àpat contundent que fa als nens a el dia. Aquesta partida servirà perquè les famílies "puguin rebre les beques comedir fins i tot amb els col·legis tancats".

També en matèria educativa, el Govern ha decidit que les autoritats educatives puguin ordenar de manera flexible el desenvolupament de el curs escolar, amb activitats no presencials.

Sense precisar més, Sánchez ha dit també que les administracions educativs podran limitar el nombre de dies lectius i adaptar els calendaris escolars i s'ajudarà a les comunitats autònomes per a tinguin recursos digitals amb els quals oferir formació a distància.

Renfe i treballadors discontinus de turisme

Com ja va dir dimarts passat, Sánchez ha anunciat mesures per als sectors "més afectats", el turisme i el transport. El Govern ajudarà a aquests empresaris amb 400 milions d'euros i també protegirà als treballadors fixos discontinus, amb indemnitzacions per a ells de febrer a juny d'aquest any.

D'altra banda, el Govern ja s'ha posat en contacte amb les autoritats europees per flexibilitzar les franges aèries aeroportuàries, els anomenats slots, "perquè les aerolínies no tinguin por de perdre'ls" per reduir el nombre de vols temporalment.

A més, Renfe va facilitar canvis i devolucions de bitllets sense cost des de 16 i març a viatgers afectats i també als paquets dels viatges de l'Imserso, que el Govern va cancel·lar aquest dimarts durant un mes.

Coronavirus al Govern

Aquest paquet de mesures s'ha aprovat en un Consell de Ministres extraordinari que, pel que fa a el Govern, s'ha celebrat ja de per si en circumstàncies atípiques. Aquest matí s'ha conegut que la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha donat positiu per COVID-19 i que el vicepresident segon i parella seva, Pablo Iglesias, es troba en quarantena. Per això, a Consell de Ministres han assistit només 14 dels 22 ministres, els necessaris per aprovar un paquet de mesures econòmiques per combatre la "emergència" sanitària que ha provocat el coronavirus. Tots els membres de l'Governs s'han sotmès a un test de diagnòstic els resultats es coneixeran aquesta tarda. De moment, S ánchez ha evitat aclarir si coneix el resultat de la seva en una també anòmala roda de premsa amb preguntes a distància. S'ha limitat a assenyalar que seguirà els protocols de sanitat, "com qualsevol ciutadà", i ha assegurar que "el Govern no per", tot i les circumstàncies, encara que sigui a distància.

De moment, S ánchez ha evitat aclarir si coneix el resultat de la seva en una també anòmala roda de premsa amb preguntes a distància. S'ha limitat a assenyalar que seguirà els protocols de sanitat, "com qualsevol ciutadà", i ha assegurar que "el Govern no per", tot i les circumstàncies, encara que sigui a distància.

Sobre el que passa fora de Moncloa, Sánchez ha reiterat la seva petició als ciutadans perquè segueixin les recomanacions i facin l'esforç que es demana aquests dies per reduir els contactes físics o els desplaçaments i "actuar amb responsabilitat i disciplina". "Si volem vèncer el virus com més aviat, és essencial disciplina", ha dit.

Pressupostos

El president de el Govern ha recalcat en diverses ocasions que aquest és només un primer paquet de mesures, a què seguiran més. "No seran les úniques", ha apuntat i ha anunciat altres per a les pròximes setmanes.

Davant la despesa extraordinària que totes aquestes ajudes suposaran, ha llançat una crida als grups parlamentaris perquè facilitin l'aprovació al Congrés dels Pressupostos Generals de l'Estat per a 2020.

"La resposta a l'emergència es veuria facilitada si poguéssim comptar amb nous Pressupostos", ha dit Sánchez, que l'ha considerat "cada vegada més urgent".

Amb uns nous comptes, ha dit, hi haurà "mesures socials per pal·liar els estralls de l'emergència".

20 minutos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: