El Pirineu nord occidental i el Montsec consoliden una qualitat excel·lent de cel nocturn

El Pirineu nord occidental i la zona del Montsec han registrat aquest 2020 una qualitat de cel nocturn excel·lent. Aquestes són algunes de les conclusions extretes de les mesures que s’han realitzat a diversos parcs naturals del territori.

La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, porta a terme campanyes de mesurament de la qualitat del cel nocturn des de l’any 2012.

La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. A més, dificulta la visió del cel nocturn, que forma part del paisatge i medi natural, i és un bé que cal preservar. Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons de cel, que és la resplendor atribuïble a la radiació de fonts de llum artificial, o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l’atmosfera. Amb aquest tipus de mesurament s’avalua de forma indirecta com de lluny estem en una zona de tenir la foscor que seria natural durant la nit.

Al llarg de l’any passat s’han realitzat mesures als parcs naturals del Cap de Creus; dels Aiguamolls de l’Empordà; del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter; del Massís del Montseny; de l’Alt Pirineu, i trajectes de connexió entre zones ja mesurades. També s’han actualitzat mesuraments en zones del Montsec.

gencat.cat – Sala de premsa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: