El New York Times qüestiona el nomenament de Borrell com a cap de la diplomàcia europea

“Pot un espanyol que parla sense embuts ser la veu d’Europa al món?”. Amb aquesta pregunta, el New York Times qüestiona que Josep Borrell sigui el nou cap de la diplomàcia europea per “la seva edat i la seva tendència a dir coses controvertides”. El periodista Steven Erlanger recorda que l’exministre d’Exteriors va dir l’any passat que tot el que els Estats Units van fer per aconseguir la independència era “matar quatre indis”.

També subratlla les crítiques de Borrell al president nord-americà, Donald Trump, de qui ha assegurat que té una actitud “hostil” cap a Europa. En aquest sentit, denuncia que ha carregat contra l’administració Trump per actuar “com un vaquer” en els seus esforços per enderrocar Nicolás Maduro a Veneçuela. 

El prestigiós mitjà tampoc passa per alt que va titllar Rússia de “vell enemic” que “torna com una amenaça”, cosa que va provocar que Moscou castigués a l’ambaixador d’Espanya. En l’àmbit europeu, subratlla que Borrell ha dit que si bé Brexit semblava al principi “una epidèmia” per la Unió Europea, va acabar sent “una vacuna”.

Més preocupant per al New York Times “és el seu historial de criticar les respostes militars d’Israel a Gaza i la seva forta defensa que Europa reconegui Palestina com a estat”, tot i ressaltar que “també està compromès amb una solució de dos estats i l'”existència d’Israel com a estat jueu i com a democràcia”.

El rotatiu remarca alhora que Borrell ha mostrat fortes simpaties cap al govern de l’Iran. “L’Iran vol eliminar Israel, no hi ha res de nou en això”, va dir, i va elogiar el “paper essencial” estabilitzador de l’Iran a Síria. També ha defensat l’acord nuclear de l’Iran de 2015 que Trump va abandonar i que va prometre intentar salvar. 

En clau interna, el mitjà no s’oblida de la seva amenaça d’abandonar el plató en una entrevista en una televisió alemanya arran de les preguntes sobre els presos polítics. Ni de la multa que va haver de pagar per utilitzar suposadament informació privilegiada el 2015 de la companyia Abengoa, d’on formava part del seu consell d’administració. “Borrell va negar els càrrecs, però va decidir no apel·lar la multa”, emfatisa. 

Pels seus estirabots, el mitjà conclou que la seva franquesa “pot resultar ser un actiu o un passiu, segons el punt de vista” amb què es miri. 

 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: