El Museu Dalí fa realitat “un somni” del geni amb una exposició amb una obra de Rafael

Rate this post

El Teatre-Museu Dalí inaugura aquest dilluns una exposició que analitza la influència que Rafael va tenir en l’obra daliniana. La mostra Dalí-Rafael, un somieig prolongat s’estrena amb motiu de la cessió en préstec temporal de l’obra de l’artista renaixentista ‘Verge de la Rosa‘, provinent del Museo del Prado. La Fundació Gala-Salvador Dalí fa realitat així “un somni” del geni, que volia que un dia la seva obra s’exposés al costat de la de Rafael. Per això, l’exposició compta també amb un oli de l’època-místico-nuclear de Dalí, L’Ascensió de Santa Cecília, a més de diversos dibuixos i material documental, amb algunes peces inèdites. La inauguració es complementa amb un col·loqui amb el pintor Antonio López i diverses activitats complementàries com una publicació divulgativa o un itinerari educatiu.

Salvador Dalí va escriure l’any 1947 el tractat ’50 secrets màgics per pintar’. En aquest document, l’artista va deixar constància d’un dels seus “somnis”: arribar a exposar algun dia al costat de l’obra de Rafael. Aquest dilluns, la Fundació Gala-Dalí l’ha fet realitat amb la inauguració de l’exposició ‘Dalí- Rafael, un somieig prolongat’, on el quadre ‘L’ascensió de Santa Cecília’ es pot veure en una de les sales del Museu Dalí a tocar del de Rafael, ‘Verge de la Rosa’. 

El “somni” s’ha pogut complir gràcies a la cessió temporal (i fins al proper 6 de gener) que el Museo del Prado ha fet d’aquesta peça, en motiu del bicentenari de la institució que preveu cedir dotze obres d’especial rellevància a diferents museus de la geografia espanyola.

Aquesta cessió, però, no és casual. El director del Museo del Prado, Miguel Falomir, ha assegurat que en moltes ocasions s’intenten “diàlegs impossibles” entre artistes del passat i pintors actuals. “Aquest és un diàleg real perquè Dalí va donar reiterades proves de la seva admiració per Rafael. Era legítim i necessari unir-los”, ha remarcat. 

Falomir ha explicat que s’ha escollit aquesta peça per temes logístics de transport però la de Dalí té un significat especial en relació a l’artista renaixentista. La directora dels Museus Dalí, Montse Aguer, ha dit que “és una interpretació absolutament actual que fa Dalí seguint la tècnica dels clàssics”. 

Fotografies i material documental

Als dos quadres, els acompanyen tretze fotografies dels tallers de l’artista empordanès (sobretot de Portlligat, a Cadaqués) on hi apareixen làmines amb obres de Rafael però també llibres de treball del pintor renaixentista que Dalí va utilitzar i “manipular” –com mostren algunes taques de pintura que s’hi poden veure- per elaborar algunes de les seves obres. 

Una d’elles és precisament la que hi ha a l’exposició i que el geni va pintar a Portlligat l’any 1955. La peça ‘L’ascensió de Santa Cecília’ forma part d’una sèrie en la qual el classicisme hi és molt present i on Dalí es refereix a la física nuclear i a la discontinuïtat de la matèria. 

A més, hi ha la “interpretació” que l’artista fa de la pintura ‘Santa Caterina d’Alexandria’, que data del 1507. Dalí ho fa en clau “místico-nuclear” . 

Activitats complementàries

Fruit de la recerca que s’ha fet per documentar el préstec i aquesta relació entre els dos artistes, s’editarà una publicació divulgativa. En suport digital, també s’han creat nous continguts monogràfics com ara una secció web dedicada a aquesta influència de Rafael en Dalí, on hi ha articles, cites de Dalí, una videoteca i un itinerari educatiu que recorre les obres del Catàleg Raonat de pintures del geni d’inspiració rafaelesca. 

D’altra banda, també s’ha elaborat un programa d’activitats complementàries que s’inicien amb un col·loqui avui amb el pintor Antonio López sobre Dalí i la Pintura i que també comptaran amb tallers de Nadal per a nens i visites guiades. 

Un vincle històric entre el Prado i Figueres

El director del Museu del Prado ha recordat durant el seu discurs els vincles històrics que uneixen la institució amb Figueres. En aquest sentit, ha recordat que el Castell de Sant Ferran va acollir obres seves i que aquí es va firmar el conveni que va permetre l’evacuació de valuoses peces durant la Guerra Civil. A més, ha recordat que el Museu té més de 3.000 peces en dipòsit, de les quals més de 250 són a Catalunya i que, d’aquestes, 38 es guarden a Figueres (la majoria al Museu de l’Empordà). 

Tant ell com el president de la Fundació Dalí, Jordi Mercader, a més, han parlat d’aquesta col·laboració com un primer pas cap a futurs projectes conjunts. 

Anar a la font
La Llança

Powered by WPeMatico

Translate »