El misteriós petroli que embruta les platges del Brasil

Un autèntic misteri. Fins a 132 platges del Brasil, algunes de les més espectaculars i paradisíaques del país, han aparegut plenes de petroli. El desastre mediambiental no és gens menor: les autoritats ja han recollit més de cent tones de cru des de començament de setembre, i el pitjor és que continuen apareixent noves taques i es desconeix la seva procedència. L’únic que se sap del cert és que el petroli és d’un tipus que no es produeix al Brasil, segons els exàmens realitzats per l’Institut Brasiler del Medi Ambient i de Recursos Naturals Renovables.

El dany mediambiental es desconeix de moment, però diverses aus i tortugues ja han estat trobades mortes a causa de les restes de cru. A més, les platges afectades s’han buidat de turistes. Les autoritats de Sergipe, l’estat on han aparegut més taques de petroli, han declarat l’emergència. “Tinc 52 anys, visc aquí fa dècades, però mai havia vist res com això. Alguna vegada he vist bombolles de petroli que vénen de les perforacions. Però res com això”, deia un pescador d’aquesta zona, Amador Marc.

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, ha plantejat diverses hipòtesis sobre la causa del vessament i ja ha deixat entendre que podria haver-hi al darrera un altre país que pretén perjudicar el Brasil. “Podria tractar-se d’una acció criminal, d’un accident, o fins i tot d’un vaixell que es va enfonsar”, ha declarat el mandatari. Amb tot, ha precisat que “si es tractés d’un vaixell que s’enfonsa, encara sortiria petroli”, deixant entendre així que aquesta hipòtesi es descarta, i també la possibilitat que el cru procedeixi d’una de les moltes plataformes marítimes que hi ha a l’oceà Atlàntic. Per tant, agafa força la hipòtesi d’una acció criminal.

De fet, Bolsonaro ja ha assenyalat un país com el causant del desastre, tot i que no l’ha citat explícitament. “Tenim un país al radar”, ha comentat, referint-se clarament a Veneçuela. Els tècnics de l’empresa petroliera brasilera Petrobras també apunten a aquest país veí com l’origen del vessament.

Les primeres taques de petroli van aparèixer a la costa de Pernambuco a començament de setembre. Posteriorment ha aparegut cru als estats de Paraíba, Alagoas, Rio Grande do Norte, Ceará, Piauí, Maranhao, Badia i Sergipe.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: