El ministre de Cultura diferencia entre català i valencià

La Plataforma per la Llengua ha reclamat la dimissió del ministre de Cultura, José Manuel Rodríguez Uribes, per unes piulades on va tractar el català i el valencià com a dues llengües diferents. “Europa parla alemany, francès, italià, espanyol, portuguès… Espanya, nació sobirana, parla castellà, la nostra bella llengua comuna, i parla català, basc, gallec, valencià … Europa és fort amb el reconeixement de la seva diversitat cultural i lingüística. Espanya, també”, va manifestarel el passat 7 de novembre.

El ministre va afegir: “Cada dia estic més convençut de la importància del Dret (democràtic, és clar) no només per organitzar la convivència en pau i en llibertat, sinó perquè tothom entengui la seva dimensió performativa i normativa. El Dret pot decidir que ‘alguna cosa que no ha estat, sigui’. Pot decidir, per exemple, que algú que no ha nascut a Espanya sigui espanyol, que la unió de dos homes és matrimoni o que la llengua que parlen els valencians es diu valencià (art. 6 de l’Estatut). Als essencialistes això no els agrada, però així és. Afortunadament”.

L’entitat ho considera una “provocació gratuïta” del ministre creu que “ha traspassat tots els límits del que es pot considerar tolerable, especialment tenint en compte que es tracta del titular del ministeri que hauria de vetllar per la protecció, promoció i difusió de la llengua catalana a tot l’estat espanyol”.

La plataforma ha explicat en un comunicat que ha enviat una carta als portaveus del congrés i senat espanyol d’ERC, Junts, PDECAT, CUP, En Comú Podem, Compromís i Més per Mallorca per instar-los a “demanar formalment la revocació immediata” del ministre Uribes.

També els demana que es “comprometin a no col·laborar amb cap iniciativa de l’actual executiu espanyol fins a obtenir la rectificació i el compromís públics d’aturar a tots els ministeris l’actual política acientífica de fragmentació de la nostra llengua”.

Anar a la font – e-noticies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: