El Maresme es revolta contra un nou possible pacte entre JxCat i PSC al consell comarcal

Bona part dels pobles del Maresme s’han despertat avui amb cartells que denuncien el possible acord entre JxCat i el PSC al consell comarcal. Una protesta que lidera l’ANC a través de la plataforma Stop155Maresme, però en la que també hi prenen part militants de base de totes les formacions independentistes. JxCat decidirà avui si reedita el pacte amb els socialistes, que també necessita del suport de Cs i del PP per obtenir la majoria absoluta o es decanta per donar la presidència a ERC, el partit amb més consellers i amb qui gaudirien d’una folgada majoria absoluta. 

I és que els republicans compten amb dotze consellers comarcals i els postconvergents, amb 6, dels 33 representants que hi ha en aquesta institució. El pacte de JxCat amb el PSC, que en té 8, requeriria del vist-i-plau dels dos consellers de Cs i de l’únic representant del PP perquè amb els dos dels comuns tampoc arriben a la majoria necessària. 

El consell d’agrupació de JxCat del Maresme, que aplega alcaldes, cap de llista i presidents locals, es reuneix aquest vespre per validar l’oferta que els ha fet arribar ERC i la que han acordat amb el PSC, que tindria la presidència de l’ens amb la regidora d’Arenys de Munt, Vanessa Muñoz, com a presidenta. El coordinador de JxCat al Maresme, Carles Bosch, revela a l’ARA que “no hi ha cap preacord amb el PSC com s’està dient” i que “hem negociat de manera paral·lela amb ERC i el PSC”. 

Bosch deixa clar que les protestes que promou l’ANC no determinarà la decisió que acabin adoptant. “La decisió que es prengui no serà en funció de la campanya que s’està portant a terme per denunciar aquest pacte”, adverteix. En aquest sentit, afirma que “serà responsabilitat del PSC buscar-se la vida per tenir la majoria absoluta” en referència al vot favorable que necessitaria de Cs i PP per ser majoria. En qualsevol cas, Bosch apunta que si els socialistes aconseguissin sumar els comuns desactivarien qualsevol alternativa de govern.  

“Hem ofert un pacte generós a JxCat”

Després de setmanes de negociacions, ERC es mostra “optimista” per arribar a un acord amb JxCat. “Hem de ser respectuosos amb els òrgans de direcció de JxCat, però som optimistes perquè hem ofert un pacte generós i l’altre alternativa és una aritmètica diabòlica”, assenyala a l’ARA, Josep Pena, president d’ERC al Maresme. El màxim dirigent dels republicans a la comarca costanera subratlla que “nosaltres smepre hem apostat per aquest pacte perquè és el més lògic i atorga una majoria clara més enllà que l’altre és difícil d’explicar”. 

Pena es mostra confiat que la militància de JxCat avali un executiu independentista que “reflectiria la voluntat de la comarca on 24 dels 30 ajuntaments són comandats per forces independentistes” i exposa que el possible acord amb JxCat “ja anava avançant abans de les protestes”. 

L’exemple del Pallars Jussà

Des de la plataforma Stop155Maresme també confien a què no es reediti el pacte en JxCat i el PSC. “Un acord entre les dues grans forces independentistes sobrepassaria la majoria absoluta i si afegim la CUP encara més i, per tant, els demanem que siguin dignes, generosos i responsables amb la situació política que vivim”, diu Quim Calvo, portaveu del col·lectiu.  

El també membre de l’ANC explica que han decidit encartellar els municipis aquesta nit per denunciar el que qualifiquen de “pacte de la vergonya” perquè “es reverteixi el pacte amb el PSC que també inclouria Cs i PP, és adir, totes les forces que van aprovar l’aplicació del 155”. Si es consumés aquest acord, Calvo avisa que “els ho recordarem cada dia dels propers 4 anys”, tot i que confia que acabi passant com al Pallars Jussà, on la mediació d’Òmnium va evitar que JxCAT pactés amb el PSC al consell comarcal. 

 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: