El jutge que investiga les càrregues policials de l’1-O a Barcelona cita a declarar el coronel Pérez de los Cobos

El magistrat de Barcelona que investiga les càrregues policials a la capital catalana l’1-O –una causa amb més de 40 policies investigats– ha citat a declarar en qualitat de testimoni el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, coordinador policial del dispositiu. Es tracta del primer comandament extern que declararà per l’operatiu.

La setmana passada ho va fer l’exnúmero dos del ministeri de l’Interior, Juan Antonio Nieto. Igual que Nieto, Pérez de los Cobos havia declarat abans com a testimoni al judici del Procés al Tribunal Suprem. En la seva declaració, Nieto va admetre que, més enllà de complir amb les ordres judicials, el dispositiu de l’1-O tenia una missió “exemplaritzant”, per fer evident entre la població que allò no era un referèndum legal.

Segons fonts judicials consultades per l’ARA, l’ex secretari d’estat de Seguretat José Antonio Nieto va fer servir fins a tres vegades la paraula “exemplaritzant” durant la seva declaració per videoconferència, que es va allargar més de tres hores. Ho va fer per justificar l’actuació policial d’aquella jornada: “Hi havia persones que podien pensar que el referèndum era legal”, va dir en una ocasió. “No es dona una actitud exemplaritzant si la policia es dedica només a mirar”, va reblar més tard. 

Nieto admet que el dispositiu policial de l’1-O també tenia una missió “exemplaritzant”

Nieto admet que el dispositiu policial de l’1-O també tenia una missió “exemplaritzant”

El que era la mà dreta de Zoido va negar que es produís una violència extrema aquell dia i fins i tot va justificar l’ús de les porres per part dels agents. “Les defenses hi són per utilitzar-les, no només per ensenyar-les”, hauria dit.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: