El jutge del 13 atribueix a Aragonès un delicte de desobediència per no impedir l’1-O

Rate this post

El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona –que investiga l’1-O- atribueix al vicepresident del Govern Pere Aragonès un delicte de desobediència per no haver impedit la celebració del referèndum de l’1-O tot i les resolucions dictades pel Tribunal Constitucional (TC). Així apareix en l’exposició raonada que el jutge Juan Antonio Ramírez Sunyer va enviar al TSJC a finals de juliol i a la qual ha tingut accés a l’ACN després que aquest dilluns hagi estat repartida a les parts.

En aquest document, el jutge demana a l’alt tribunal català que investigui Aragonès i també l’exsecretari general d’Economia Josep Maria Jové, en el seu cas per desobediència, malversació de fons públics i revelació de secrets, ja que tots dos són aforats per ser diputats al Parlament.

Segons el jutge, Aragonès, que en aquella època era secretari d’Economia, va rebre una notificació del TC sobre la suspensió del decret de normes complementàries per a la celebració del referèndum el 13 de setembre del 2017, advertint-lo del seu “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”.

En la notificació, el Constitucional també advertia de les “eventuals responsabilitats, inclosa la penal”, en les que podia incórrer Aragonès en cas no atendre aquest requeriment. Jové també va rebre la notificació, en el seu cas el 15 de setembre, segons el jutge.

El jutge conclou que, tot i la notificació per part del TC, ni Aragonès i Jové “van desplegar cap activitat per impedir la celebració del referèndum ni per revertir els actes que ja havien fet amb anterioritat a la citada notificació”. Per això, considera que hi ha “sòlids indicis” que Aragonès hauria participat “com a autor” o com a “cooperador necessari” d’un delicte de desobediència, sense descartar algun altre delicte que es pugui derivar de la instrucció de la causa.

Fonts d’ERC consideren que el contingut de l’exposició raonada enviada pel jutge del 13 al TSJC no té cap fonament jurídic i que “van a per la cúpula d’ERC, primer Junqueras, després Rovira i ara Aragonès”.

‘Enfocats’ i agendes Moleskine: les proves contra Jové

Pel que fa a Jové, el jutge demana que se l’investigui per malversació de fons públics, desobediència i revelació de secrets. En l’escrit, Ramírez Sunyer recorda el document ‘Enfocats’ i les agendes Moleskine trobades al registre de la casa de Jové.

“Existeixen indicis suficients sobre la participació de Jové en la idea, desenvolupament i execució del full de ruta cap a la independència”, assegura el magistrat, que també cita converses telefòniques i argumenta el presumpte delicte de malversació de fons públics a partir de despeses com la campanya del registre de catalans a l’exterior, del repartiment a Unipost o despeses del Diplocat, i el presumpte delicte de revelació de secrets per la confecció dels cens que s’haurien utilitzat per a la celebració de l’1-O.

En canvi, el magistrat no atribueix el delicte de desobediència ni de revelació de secrets a l’exsecretari d’Hisenda Lluís Salvadó, a qui el jutge no demana al TSJC que l’investigui.

El TSJC té la pilota

Un cop formulada la petició el titular del jutjat 13, el TSJC ha de decidir si es fa càrrec de la investigació que afecta tots tres aforats. El jutge entén que la competència és de l’alt tribunal per la seva condició d’aforats.

Segons va informar el TSJC a principis d’agost, la Sala Civil i Penal va rebre l’exposició raonada del jutge d’instrucció, la va incoar i va tornar la ponència sobre l’admissió a la magistrada Maria Eugènia Alegret. 

Anar a la font
El Nacional

Powered by WPeMatico

Translate »