El judici per l’art de la Franja, en tres claus

El litigi entre Catalunya i l’Aragó per l’art de la Franja continua als tribunals: aquest dijous i aquest divendres se celebra al jutjat número 1 de Barbastre el judici civil per decidir la propietat de 111 obres d’art de la Franja que són al Museu de Lleida. Està previst que declarin una vintena de persones, entre les quals hi ha el bisbe de Lleida, Salvador Giménez-Valls; el bisbe de Barbastre-Montsó, Ángel Pérez Pueyo, i també l’anterior bisbe de Barbastre, Alfonso Milián.

Repassem el judici en tres claus:

1. Quines obres hi ha en disputa?

El bisbat de Barbastre-Montsó reclama la propietat de 111 obres, una vintena de les quals estan exposades al Museu de Lleida, entre les quals hi ha la Mare de Déu de Saidí, l’arqueta de Sant Hilari de Buira i el frontal de Sant Vicent Tresserra.

Una prova documental al judici per a la part catalana serà el llibre de la conservadora del Museu de Lleida Carme Berlabé ‘Del Museu Diocesà al Museu de Lleida. Formació i legitimitat del seu patrimoni artístic’, que inclou documents que demostren que la col·lecció es va formar de manera legal amb adquisicions del bisbe Messeguer i donacions.

Tot i així, l’advocat del bisbat de Barbastre-Montsó, Joaquín Guerrero, ja va assegurar al novembre que hi ha 24 documents signats davant el nunci i reconeixements del bisbat de Lleida dient que aquestes peces són de les parròquies d’on procedeixen.

El museu i el conflicte de la Franja

2. La denúncia de l’Aragó

El bisbat de Barbastre-Montsó va interposar una demanda civil contra el bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida per exigir a la Generalitat i al mateix bisbat que entreguessin les 111 peces al febrer, després no haver arribat a un acord en un acte de conciliació celebrat al jutjat de Lleida el 31 d’octubre del 2017. Les tres resolucions vaticanes del cas són favorables a l’Aragó, però no es van arribar a executar.

La Generalitat de Catalunya s’ha personat en el judici a través del departament de Cultura, ja que el mateix departament forma part del consorci del Museu de Lleida, el museu està reconegut com a nacional, les obres estan protegides per la llei del patrimoni català i ha de vetllar per la integritat de les col·leccions.

3. Els antecedents

El litigi per l’art de la Franja es remunta a l’any 1995, quan el Vaticà va segregar les parròquies de la Franja del bisbat de Lleida després de vuit segles. El 2006 la conselleria de Cultura va intentar resoldre el cas aprovant un dictamen que autoritzava el bisbat de Lleida a entregar les peces si es complien la unitat de la col·lecció i la gestió unitària d’aquest patrimoni entre Catalunya i l’Aragó. L’Aragó no ho va acceptar.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: