El judici de l’1-O serà ràpid i amb sessions de matí i tarda

Rate this post

El Tribunal Suprem no vol que el judici per l’1 d’octubre “s’eternitzi”  i vol que comenci “com més aviat millor”. La idea és que comenci entre finals de novembre i principis de desembre i que es pugui tenir la sentència abans de la primavera. 

La reflexió general és abordar el judici “com més aviat millor” perquè es tracta d’una causa amb presos i, a més, “el tribunal vol ja acabar amb això” fins al punt que es maneja una logística “intensa” perquè el judici “sigui ràpid i no s’eternitzi” segons fonts judicials.

Es preveu que es facin sessions de matí i tarda per accelerar la vista oral. Mentre les parts ultimen els seus escrits, es resolen els problemes organitzatius i logístics ja que el Suprem “no està habilitat per a casos com aquest”. Es treballa amb l’horitzó de tenir la sentència per a la primavera que ve.

A més s’intenta encaixar el guió i l’agenda del judici al Govern de Puigdemont i a la Mesa del Parlament de Carme Forcadell, amb el del Major dels Mossos d’Esquadra Josep Lluís Trapero a l’Audiència Nacional i la resta de la ex cúpula política d’Interior. La intenció és establir jurisprudència que serveixi al tribunal de l’Audiència Nacional en el judici contra la cúpula policial a dictar una sentència en el mateix sentit.

El critèri de la Fiscalia

Abans de convocar la vista oral es presentaran els escrits d’acusació de la Fiscalia que, segons fonts del Ministeri Públic, estaran llestos a final de setembre o principis d’octubre encara que es desconeix si apuntaran cap a la rebel·lió o la sedició ja encara no s’ha arribat a aquest punt. Amb la Fiscal General de l’Estat en el seu discurs de l’obertura de l’any judicial ha deixat a entendre que el Ministeri Públic no cediria a les pressions ni pretensions del Govern davant cap negociació política. La Fiscalia és assolir la unanimitat en el criteri final de l’acusació, ja no només entre els quatre fiscals del Suprem sinó de manera coordinada amb la Fiscalia de l’Audiència Nacional que enjudiciarà a la cúpula dels Mossos.

Es busca una resposta coordinada entre les dues causes, per després abordar de manera individual la conducta delictiva de cadascun dels processats.

Hi ha judici sense exiliats?

Mentrestant es continua sense resoldre com es jutjarà els presos i els processats que son a Catalunya mentre a l’exili hi ha part dels acusats, entre ells el president Carles Puigdemont que hauria fet les funcions de líder en una organització criminal, que és el que es pretén jutjar.

Les autoritats judicials belgues i alemanyes no han cursat l’extradició i han denegat el delicte de rebel·lió, pel que l’instructor Pablo Llarena, que avui ha saludat al REi en l’acte d’obertura de l’any judicial, va retirar l’euroordre.

Fonts del Consell General del Poder Judicial han criticat durament fins al punt d’assenyalar que els jutges d’aquests països “s’han extralimitat clarament”. 
 

Anar a la font
Gemma Liñán

Powered by WPeMatico

Translate »