El Gremi de Tintorers s’activa indignat contra el decret Sánchez pel coronavirus

Quan dissabte al vespre el president del govern espanyol va detallar el contingut del reial decret d'estat d'alarma per coronavirus va sorprendre tothom incorporant perruqueries i tintoreries a la llista d'establiments que poden seguir oberts durant l'emergència sanitària. Moncloa ja ha rectificat en el cas de les perruqueries, però manté les tintoreries com a comerços de primera necessitat que no han de tancar. El fet d'incloure aquest sector a la llista d'excepcions fa que els seus propietaris, tots autònoms, no puguin accedir als ajuts que prepara el Govern. Evidentment, tot i aixecar la persiana cada matí, aquests dies no tenen feina. Per això, el Gremi de Tintorers de Barcelona s'ha activat per exigir al govern que revisi la mesura. 

"Estem indignats, no entenem per què se'ns considera de primera necessitat, quan el 90% de les tintoreries treballen per clients de proximitat i òbviament, aquests dies no tenen clientela". Així ho assegura el director del gremi, Dionisio Mesa, en declaracions a ElNacional.cat. L'argument per mantenir obertes les tintoreries en estat d'alarma és que cal rentar la roba dels centres sanitaris. Amb tot, Mesa recorda que són les bugaderies industrials les que, eminentment, presten aquest servei sanitari. Aquests establiments, a més, acostumen a estar en polígons industrials. Per això demana que es faci una diferència. 

Dels 300 agremiats que hi ha Barcelona, 270 són comerç de proximitat. "No és de rebut que una tintoreria de barri obri", apunta Mesa, que ja s'ha posat en contacte amb PIMEC i altres gremis d'arreu de l'Estat i preveu fer-ho en les properes hores amb el Govern de la Generalitat. Des de PIMEC apunten que si es tractés d'un comerç de primera necessitat, les tintoreries tindrien un IVA reduït, i no és el cas.

Fins ara estaven a l'espera de saber quins requisits posaria la Generalitat per accedir als ajuts a autònoms -com ells-. Quan aquest matí han sabut que en queden exclosos perquè el decret els permet obrir, han posat el crit al cel i han decidit activar-se. 

Més enllà de la qüestió econòmica, essencial perquè puguin seguir subsistint, Mesa critica que se'ls estigui exposant al risc d'estar en contacte amb la malaltia. Proposa que, si cal, s'obri l'escletxa perquè puguin treballar només aquells que presten servei sanitari i sempre a porta tancada, però que a la resta els deixin tancar per precaució. 

 

Anar a la font – ElNacional.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

%d bloggers like this: