El govern valencià xifra l’impacte econòmic pel temporal de pluges en 1.500 milions d’euros

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha fet públic aquest migdia que la primera aproximació als danys provocats pel temporal de pluges de la setmana passada eleva l’impacte econòmic de les fortes precipitacions i inundacions fins a prop 1.500 milions d’euros. Puig ha presidit al Palau de la Generalitat la reunió extraordinària de la comissió interdepartamental per al seguiment i la coordinació de la postemergència. En aquesta trobada hi han participat també una bona part dels membres del Consell, circumstància que el president valencià ha aprofitat per anunciar que demà l’executiu aprovarà dos decrets urgents d’ajudes directes per a les persones i els municipis. “Hem vist que en tots els àmbits hi ha hagut un gran dany, molt especialment en el que significa l’agricultura, i també en els habitatges i en totes les infraestructures”, ha explicat Puig, que ha considerat “una gran catàstrofe” la situació que ha causat la gota freda al País Valencià.

Les pèrdues al Baix Segura s’eleven a 200 milions d’euros només en el sector agrari

Puig ha explicat que dels dos decrets urgents que s’aprovaran en la reunió extraordinària de demà a Oriola (Baix Segura), “un estarà dirigit directament a les persones, sobretot per atacar inicialment el que és la necessitat peremptòria de les persones que han patit pèrdues al seu habitatge i en els seus estris”. Els beneficiaris del segon seran els ajuntaments. El president valencià ha destacat que aquestes ajudes formen part d'”una actuació primera d’emergència”, i que, en les pròximes setmanes, el govern valencià “continuarà abordant diferents actuacions de les conselleries”.

“També he de dir que és fonamental el concurs de totes les administracions, necessitem recursos, recursos importants de l’Estat i recursos també de la Unió Europea”, ha manifestat, i ha advertit que aquestes xifres són tan sols una primera aproximació a la magnitud dels danys econòmics, que podrien ser superiors.

Quant als sectors més afectats, ha considerat que “el més perjudicat és l’agricultura, sobretot al Baix Segura, on és el motor fonamental, juntament amb la indústria agroalimentària”. En aquesta comarca, ha explicat, les infraestructures de regadiu han patit quantiosos danys. Puig també s’ha referit a les infraestructures viàries com el més afectat pel temporal, juntament amb els serveis educatius i sanitaris.

Ajudes directes

El president ha explicat que els dos primers decrets seran d’ajudes directes “perquè es facen efectives tan ràpid com siga possible” i poder assegurar així “la primera actuació, el primer impacte, i ajudar en una situació de xoc”. A aquestes ajudes a les persones s’hi afegiran les quantitats assignades als ajuntaments “per anar actuant sobretot en la reparació dels serveis públics fonamentals”.

50 habitatges sense llum

La comissió interdepartamental per al seguiment i la coordinació de la postemergència també ha fet una anàlisi dels habitatges que segueixen sense serveis de llum i aigua, que, segons Puig, són més de 50, així com dels que continuen sense servei de telefonia, que són un centenar. “Esperem la setmana vinent poder parlar d’una completa normalització”, ha afirmat el president, que ha afegit que “quan vaja baixant l’aigua en alguns àmbits serà quan es podrà entrar i es podrà veure la profunditat dels danys”.

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: