El Govern no aplicarà el nou model de formació professional dual el curs que ve

El Govern no aplicarà, finalment, el nou model de formació professional (FP) dual el curs que ve com havia anunciat. Després del malestar que va generar la proposta entre els  sindicats i les patronals (Foment, Pimec), que acusaven el departament d’Educació de tirar endavant “canvis profunds” en l’organització sense comptar amb ells, el departament ha anunciat avui que deixa sense efecte de cara al curs vinent la resolució que va presentar al març. El compromís és ara abordar els canvis amb els sindicats i les patronals més representatives per definir un nou model de concertació de l’FP dual que pugui ser efectiu el curs 2020-2021. L’objectiu, segons el departament, és millorar la formació de l’alumnat, l’èxit educatiu i la inserció professional, així com reduir els índex d’abandonament dels estudis.

Sindicats i patronals acusen Educació de no comptar amb ells per actualitzar el model de FP dual

Els sindicats d’educació havien arribat a demanar el cessament del director general d’FP de la Generalitat, Joan Lluís Espinós. En un comunicat emès després de reunir-se en assemblea juntament amb la plataforma Defensem la FP, van assegurar que era “inadmissible que tant la resolució com la reforma curricular s’hagin fet amb presses, sense comptar amb la comunitat educativa i perjudicant greument els ensenyaments professionalitzadors en reduir la formació integral i de qualitat a l’alumnat”. Ara, el departament ha atès les queixes i ha decidit aturar el calendari previst i reflexionar, amb els diferents actors implicats, sobre els canvis. 

Els sindicats denuncien que la reforma de la FP suposarà acomiadar més de 500 professors

Al març el departament va presentar una resolució sobre l’organització de l’FP dual amb la intenció, entre d’altres, de fer una distribució curricular única per a cada cicle formatiu, incrementar les hores d’estada a l’empresa, sense reduir les hores de formació als centres educatius, potenciar el treball per competències i millorar les condicions retributives dels estudiants. Segons el departament la resolució també volia potenciar l’acció tutorial com a eina per incrementar la fidelització de l’alumnat, crear la figura d’un instructor com a suport al tutor d’empresa, crear la figura d’un tutor coordinador de diferents empreses per afavorir la gestió administrativa dels convenis.

Fapaes s’afegeix a les crítiques de la nova FP que prepara el Govern i diu que provocarà “desmotivació”

En el comunicat emès avui, Educació destaca que l’oferta formativa d’FP permet que el 54,46% dels graduats en cicles treballen nou mesos després d’haver finalitzat els estudis, un 35,7% segueix estudiant i només un 9,8% es troba en situació d’haver de buscar feina. Tot i això, consideren que és “preocupant” que el 40% dels estudiants dels cicles mitjans abandonin els estudis. El Govern, a través dels departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies, vol potenciar l’FP com un “instrument essencial” per a la millora del mercat de treball i l’ocupabilitat. 

Anar a la font – Ara.cat

Deixa un comentari

%d bloggers like this: